«Білу книгу» про участь переселенців у виборах презентували сьогодні у Вінниці. Основний меседж заходу – це привернення уваги до того, що внутрішньо переміщені особи не можуть взяти участь у голосуваннях, які наразі відбуваються в об’єднаних територіальних громадах по всій Україні. За підтримки Міжнародної фундації виборчих систем IFES розпочинається кампанія, яка проводитиме інформаційну роботу з ВПО. Результати опитувань та фокус-груп дозволять розробити законодавчу базу для забезпечення рівних прав і можливостей переселенців у нових громадах.

Експерт організації «Комітет виборців України» Надія Пашкова зауважила, що сьогодні саме завдяки неможливості брати участь у виборах  значно уповільнений процес інтеграції людей в нове середовище проживання:

Ці люди мають право обирати владні структури, щоб розуміти, що вони на рівні з іншими. Тим більше, що кожен політичний голос може стати вирішальним.

У Вінниці говорили про реалізацію прав переселенців на участь у виборах

Переселенець та очільник ГО «Спільна справа» Юрій Зиков зазначив, що приїжджі з окупованих територій відкрили багато нових підприємств, перевезли свій бізнес, сплачують податки в місцеві бюджети, алe права впливати на вибір керівництва вони нe мають.

Звісно, в поспіху облаштувати життя, багато хто навіть не задумується про вибори чи місцеву політичну ситуацію. Все ж, потрібно вирішувати яким чином ці люди повинні рeалізовувати демократичні права.

У Вінниці говорили про реалізацію прав переселенців на участь у виборах

Станом на грудень 2016 року на Вінниччині проживає близько 18 000 переселенців. З них приблизно 4000 виборців хочуть, але нe можуть реалізувати своє право.  Завдяки роботі Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та за підтримки Посольства Великої Британії в Україні будуть проведені якісні і кількісні дослідження серед внутрішньо переміщених осіб.



Переглядів: 2535
Поширень: 0