У Вінниці обговорили впровадження «Кодексу етики» для депутатів місцевої ради. Ініціювали його розробку ГО «Інститут Республіка», центра політичних студій «Ейдос», народні обранці та громадські активісти.

«Кодекс етики» для голови та депутатів міськради має регулювати поводження на засіданнях, стосунки з виборцями, взаємовідносини зі ЗМІ, правила поведінки в інтернеті, стосунки з іншими гілками влади. Також в документі затверджені умови запобігання корупції, отримання винагород, врегулювання конфлікту інтересів, контроль за дотриманням «Кодексу» і відповідальність за його порушення.

- Цей кодекс не є чимось новим. Він розроблений на основі законодавства України, але допоможе громаді контролювати посадовців, а народним обранцям бути більш відповідальними, - прокоментувала координатор проекту Олена Регеша.

Чи запровадять у Вінниці «Кодекс етики» для депутатів?

На обговоренні були присутніми представники міськради, депутати та громадські активісти. Голова Комітету виборців України у Вінницькій області Владислав Телень зауважив, що ідею прийняття такого акту підтримав міський голова та депутати, але є непродумані моменти:

-  До Етичної комісії, яка контролюватиме виконання вимог Кодексу, мають входити громадські активісти. У Вінниці дуже багато таких людей, тому можуть виникнути суперечки чому одні там є, а інших немає.

Владислав Телень

Представник громадськості Геннадій Поліщук зауважив:

- Політична боротьба апріорі є нeeтичною, а порушення етичного кодексу нe стримуватиме багатьох. Такі рeчі мають виховувати і депутатів, і громадянське суспільство. Я сподіваюсь, що цей кодекс не припаде пилом.

Чи запровадять у Вінниці «Кодекс етики» для депутатів?

Наймолодша депутатка міськради сьомого скликання Світлана Ярова зазначила, що вивчала запропонований «Кодекс етики», але варто відмітити, що хто був вихований з дитинства, той і буде його дотримуватись.

Наразі представлений документ є технічним, його надали для ознайомлення всім депутатам і працівникам Вінницької міської ради. В січні узгоджений текст кодексу буде винeсeний на розгляд сeсії.



Переглядів: 2393
Поширень: 0