З початку 2017 року тютюнові вироби подорожчають приблизно на п'ять гривень. Відтак, дешевою вважатиметься пачка сигарет вартістю 25 гривень. Експерти зазначають, що після першого значного підняття акцизу на сигарети українці стали палити менше. Голова Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя» Андрій Скіпальський зауважує, що подібні цін корисні не лише для здоров’я громадян, а й для державного бюджету. Враховуючи, що попит покупців може знизитись на 10%, у 2017 році до бюджету надійде близько 40 млрд гривень.

Вінничани по-різному реагують на таку ініціативу Уряду. Одні вважають це корисним рішенням для становлення здорового суспільства, а інші будуть продовжувати курити дешевші сигарети.

- Прекрасне відчуття, коли ти не куриш і не відчуєш різниці в гаманці від підняття цін, - прокоментував Олег Бялковський.

Що таке 40-50 гривень в наш час? Хто курив, той буде курити, - зазначила Світлана Адельгейм.

Буде дивно, якщо люди голодуватимуть чи відмовлятимуть собі в солодощах або одязі, щоб придбати зайву пачку цигарок, - роздумує Вікторія Ольховська.

Одного разу чула в магазині від чоловіка  фразу «діти будуть недоїдати, але курити я не кину». Яскраво видно психологію тютюнової залежності, - поділилась Ангеліна Зралко.

Чи готові вінничани віддавати гроші на тютюн після підвищення акцизу?

До відома, наразі в Україні пачка цигарок коштує в межах 1 євро, а от в Норвегії, Великобританії та Ірландії вартість тютюнових виробів вища в 10 раз, тому тут дуже важко зустріти на вулиці курців.



Переглядів: 3092
Поширень: 0