Незважаючи на те, що снігопади припинилися, комунальні та дорожні служби не припиняють зимове прибирання. До того ж температурний режим сприяє утворенню ожеледиці, тому проїжджа частина доріг, території зупинок громадського транспорту та двори висоток продовжують посипати протиожеледними матеріалами. Окрім комунальних служб до зимового прибирання залучають і власників закладів харчування, магазинів і торгівельних центрів. Згідно Правил благоустрою Вінниці вони зобов’язані очищати територію біля своїх установ та закладів і посипати її протиожеледною сумішшю.

За інформацією департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради, на сьогодні найбільше уваги приділяється очищенню тротуарів. Наразі у їх розчищенні задіяно 7 тракторів. В місцях, де не може пройти тракторна щітка, використовується ручна праця. Окрім розчищення від снігу, тротуари посипають протиожеледними матеріалами. З 21-ї години вечора неділі до сьогоднішнього ранку 8 одиниць техніки обробили всі магістральні вулиці протиожеледною сумішшю. Продовжується і вивезення снігу з основних магістральних доріг міста – шостий день поспіль ці роботи ведуться по Хмельницькому шосе, а загалом за півтора останні тижні його вивезено більше 1 тис. кубометрів. «Проблемними ще на сьогодні залишаються окремі другорядні вулиці, стоянки та «кармани». Однак складність їх розчищення полягає у припаркованих на ніч приватних автівках. Техніці необхідна вільна територія для того, щоб прогорнути сніг. А якщо на стоянці припарковано кілька машин, вони не дають змоги трактору вільно рухатися», - каже директор департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко.

Над попередженням ожеледиці у дворах багатоповерхівок наразі працюють і двірники. За словами директора департаменту житлового господарства міської ради Романа Фурмана, внутрішньодворові проїзди тракторами прогорнуто ще після снігопадів. Наразі двірники ще прочищають стежки до громадського транспорту, території біля під’їздів та контейнерні майданчики. Двори посипаються протиожеледними матеріалами. Вивіз сміття проводиться відповідно графіку і без збоїв.

Минулого тижня протягом трьох днів, з вівторка по п’ятницю, грейдерами відповідно до графіку, розробленого квартальними комітетами, було очищено практично всі вулиці приватного сектору. За словами заступника Асоціації органів самоорганізації населення Інни Вітенко, техніка не змогла заїхати тільки в тупикові вулиці і у вулички, де мешканці поставили шлагбауми та стовпчики. Також не змогли розгорнути сніг там, де проїзду грейдеру заважали приватні автівки. Вздовж спусків та підйомів, згідно заявок голів квартальних комітетів, ще в листопаді було розвезено протиожеледні матеріали. Зазвичай, їх складують у одних і тих же місцях, щоб при значних снігопадах мешканцям було легше знайти відсів. Вздовж власного паркану власники або користувачі приватних садиб відповідно Правил благоустрою міста сніг повинні розчищати самостійно.

Окрім комунальних служб до зимового прибирання мають долучатись і підприємці. Відповідно до Правил благоустрою території м.Вінниці, вони зобов’язані прибирати сніг та лід біля своїх закладів - магазинів, торгових центрів, офісів, закладів харчування тощо. Якщо ці правила не виконуються, працівники КП «Муніципальна поліція» спочатку попереджають про необхідність дотримання правил. Якщо ж власник не реагує, то складається адмінпротокол, відповідно якого може накладатися штраф у розмірі від 340 до 1360 грн. З 10 по 13 січня Муніципальною поліцією було проведено обстеження територій біля 1452 об’єктів благоустрою – магазинів, аптек, торговельних центрів, місць загального користування, шкіл, бібліотек, адмінбудівель. За словами начальника КП «Муніципальна поліція» Василя Гайовика, за цей час 422 закладам було надано приписи щодо усунення недоліків зимового прибирання, а на злісних порушників складено 40 адмінпротоколів. Які в тому числі складають на утримувачів територій за результатами обстеження місць, де зафіксовані випадки травмування вінничан. Перелік таких місць Муніципальній поліції надає Станція швидкої допомоги.

Відповідно до приписів, складених працівниками Муніципальної поліції, з території закладів вивезено 161 вантажівок снігу. «Згідно із Правилами благоустрою Вінниці очищення території навколо об’єктів повинно розпочинатися одразу після снігопаду. Під час ожеледиці потрібно очищати та посипати тротуар і підхід до пішохідного переходу через дорогу, місць для зупинки громадського транспорту, спуски і підйоми. Під час танення снігу та льоду мокрий сніг, пісок та бруд потрібно теж прибирати. Хочу також нагадати, що підприємці мають своєчасно очищати від льоду та бурульок покрівлі, карнизи будівель та водостічні труби з дахів», - розповідає Василь Гайовик.​ 



Переглядів: 3676
Поширень: 0