Керівники служби у справах дітей обласної державної адміністрації, Вінницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 31 cічня 2017 року уклали спільну угоду з Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині».

Мета угоди - проведення заходів з питань впровадження в області інноваційної послуги - патронат над дитиною.

Послугу протягом шести років напрацьовувала благодійна організація спільно з органами виконавчої влади Києва, Броварів, Білої Церкви та Умані. В цих містах сьогодні функціонує 7 сімей патронатних вихователів, в яких отримали послуги з тимчасового, догляду, виховання та реабілітації 94 дитини, які потрапили в складні життєві обставини: кожна третя дитина була повернута до біологічних батьків, решта влаштовані до сімейних форм виховання чи усиновлені, жодна дитина не потрапила до інтернату.

У Вінницькій області створять 10 патронатних сімей для догляду і виховання соціально незахищених дітей

Відповідно до змін, внесених у 2016 році до Закону України «Про охорону дитинства», в Україні та у Вінницькій області зокрема розпочато роботу з впровадження в рамках експерименту діяльності сімей патронатних вихователів як альтернативної форми виховання та соціально-психологічної реабілітації дітей.

Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна Дорош під час підписання угоди зазначила, що в умовах децентралізації влади та реформування системи інтернатних закладів функціонування патронатних сімей набуває особливого значення, оскільки дає можливість безпосередньо кожному району та місту задовольняти потреби тимчасового влаштування дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Директор Вінницького обласного ЦСССДМ Олена Стоялова також зауважила, що сьогоднішні реалії демонструють непоодинокі випадки, коли діти з різних причин потребують термінового вилучення. За умови функціонування у районах та містах сімей патронатних вихователів діти зможуть уникнути влаштування до закладів. Проживання дітей у сім’ї патронатного вихователя дасть можливість не відривати їх від місця походження та дозволить підтримувати стосунки з біологічними батьками, з якими фахівці центрів соціальних служб будуть працювати на подолання складних життєвих обставин і повернення дітей у родину.

У Вінницькій області створять 10 патронатних сімей для догляду і виховання соціально незахищених дітей

В рамках виконання угоди Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» буде забезпечено методичну підтримку центрам соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді процесу відбору сімей-кандидатів у патронатні вихователі та проведення супервізій за результатами перших влаштувань дітей під патронат. Крім того, організація бере на себе фінансування витрат на проведення навчання однієї групи сімей - кандидатів у патронатні вихователі та здійснюватиметься моніторинг ефективності запровадження послуги патронату та відповідності прийнятих рішень найкращим інтересам кожної влаштованої під патронат дитини.

Для довідки

Сімейний патронат – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту, в сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

У Вінницькій області заплановано у рамках експерименту створення у 2017 році 10 патронатних сімей.



Переглядів: 2760
Поширень: 0