22 лютого відбулася прес-конференція проекту «ВПО та приймаючі громади: розбудова толерантності через діалог».

Координатором проекту виступив Міжнародний благодійний фонд «Український жіночий фонд», регіональним партнером – громадська організація «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ».

«Підтримка внутрішньо переміщених осіб на Вінниччині сьогодні залишається дуже актуальною. Лише за умови співпраці влади, інститутів громадянського суспільства та бізнесу можливо досягти максимального рівня адаптації внутрішньо переміщених осіб у місцевих приймаючих громадах області», – відзначила заступник начальника управління комунікацій з громадськістю Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олена Василишина.

Жінкам-переселенкам допоможуть адаптуватися на Вінниччині за допомогою арт-терапії

«Мета проекту включає у себе два аспекти: з одного боку допомогти жінкам-переселенкам адаптуватися до нових умов життя, з іншого ж – сприяти громадам, посилити їх порозумітися з новими учасниками. Чому саме жінкам? Доведений факт, що саме жінки в порівнянні з чоловіками, швидше адаптуються й адаптують свої сім'ї для співжиття з новою громадою», – розповіла директор МБФ «Український жіночий фонд» Олеся Бондар.

Жінкам-переселенкам допоможуть адаптуватися на Вінниччині за допомогою арт-терапії

Зазначимо, що до реалізації проекту залучено жінок місцевих приймаючих громад, що дозволяє досягти довготривалої адаптації ВПО в регіоні.

«Розбудова толерантності через діалог» включає у себе проведення різноманітних заходів, зокрема, навчань та тренінгів, консультацій з лікарями та юристами, екскурсій тощо. Але головний акцент робиться на арт-терапії як одного з дієвих засобів досягнення ефективної адаптації ВПО: проведення майстер-класів з малярства, гончарства, писанкарства, фотографії.

Жінкам-переселенкам допоможуть адаптуватися на Вінниччині за допомогою арт-терапії

«Кінцева мета проекту – так звана «м’яка інтеграція» та довгострокова адаптація ВПО на Вінниччині, яка буде тривати довгі роки», – зазначила голова правління громадської організації «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ» Світлана Дубина.

За словами радника з питань ВПО Міністерства соціальної політики України у Вінницькій області Людмили Неверицької, конфлікти у процесі адаптації ВПО в місцевих громадах ще постають, але вони вже не такі гострі, як раніше. «Це все вказує на ефективність таких проектів», – зазначила Людмила Неверицька.



Переглядів: 2842
Поширень: 0