Щорічно біля 2,5 тис. мешканців Вінницької області потребують паліативної допомоги. Про цеповідомила директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович. Вона також наголосила, що однією зі стратегічних цілей в сфері охорони здоров’я Вінницької області є створення умов для надання паліативної (хоспісної) допомоги.

На сьогоднішній день у Вінницькій області функціонує 74 паліативних ліжка, серед них: 30 ліжок у відділенні паліативної допомоги в МКЛ №3 м. Вінниці; 4 ліжка паліативної допомоги на базі стаціонарного відділення КЗ «Вінницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом»; 30 ліжок на базі Козятинської обласної туберкульозної лікарні, яка функціонує, як заклад паліативного лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз; 10 ліжок у відділенні паліативної допомоги на базі лікарні в с. Уланів Хмільницького району. Окремо на базі обласної дитячої клінічної лікарні працює виїзна дитяча бригада паліативної допомоги.

За сприяння громадської організації «Інститут соціального розвитку» проведено навчання фахівців виїзної бригади в клініках України та за кордоном, а саме у м. Зальцбург в Австрії.

Важливим є той факт, що спеціалісти виїзної дитячої паліативної бригади здійснюють планові виїзди в райони області та м. Вінницю, проводять консультування родин, надають допомогу у догляді за пацієнтом, навчають сімейних лікарів та медичних сестер з питань паліативної допомоги.

Крім того, вже розроблена Концепція розвитку паліативної допомоги в області, яка знаходиться на обговоренні в громадських організаціях, а також проводиться відповідна робота для організації функціонування виїзної бригади надання паліативної допомоги дитячому населенню.

За розрахунками, потреба у паліативній допомозі в області складає 434 пацієнта з онкологічною патологією, 127 пацієнтів з мультирезистентним туберкульозом, 52 пацієнти зі СНІД інфекцією, що потребують знеболення та 15 онкологічних паліативних дітей.

Окрім того, в 2016 році створено обласний реєстр паліативних пацієнтів за напрямками: «Фтизіатрія», «Дитяча онкологія та онкогематологія», «Онкологія доросла», «СНІД-інфекція».

Одним з досягнень Департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА стало створення, за сприяння Благодійного фонду «Відродження», на базі ВОДКЛ «Гарячої лінії» для надання консультативної допомоги паліативним хворим з числа дитячого контингенту населення області. Графік роботи «Гарячої лінії» - Пн.-Пт. з 9:00 до 16:00.



Переглядів: 2549
Поширень: 0