Історично склалося, що з тих пір, як відкрили Америку, цей континент став привабливим для переселенців, заробітчан, любителів пригод та шукачів «іншого» життя. Ми вирішили поспілкуватися з хлопцем, який нещодавно відвідав США і може розповісти що його найбільше вразило, здивувало та привабило у цій далекій країні. Андрій Радецький став номінантом програми OpenWorld завдяки наполегливій праці. Таким чином йому випала можливість безкоштовно прилетіти до Вашингтона, щоб побачити, як працюють у американському відділенні «AIDS HealthcareFoundation».

Розкажи, як летів до Америки та де зупинявся?

До США мене делегувала моя організація за успіхи в роботі. Летіли з Києва у Франкфурт, а звідти робили пересадку на Вашингтон. Загалом в дорозі близько 15годин. Під час Трансатлантичного перельоту дуже холодно, але там дають типу пледу, щоб накритися. З приколів - смачна їжа і регулярні пропозиції випити. У Вашингтоні жили в готелі, у Джексонвілі - в host-family. Мені пощастило, в мене їх було дві і це різні досвіди.

 Андрій Радецький розповів про досвід поїздки до США

Що перше вразило?

Вразило планування вулиць і чистота. А ще люди мають гарні зуби.

Де вдалося побувати, які міста найбільше сподобалися?

Був лише в трьох містах - Вашингтон, Джексонвіль та Сен-Августин. Вашингтон - дуже красивий. Найбільше вразив район - Джорджтаун - один із найстаріших в місті: милі невисокі будиночки, архітектура схожа до європейської. Джексонвіль закохує в себе. Класичне планування - невеликий центр міста з офісними центрами і парковками. На вулицях людей мало, всі на авто (чого не скажеш про Вашингтон, де більшість людей користується метро, залишаючи свої автівки біля найближчих станцій метро). Сан-Августин - найстаріше місто США і знаходиться біля океану. Тут дуже красива архітектура та відомий коледж.

Андрій Радецький розповів про досвід поїздки до США

Як з приводу мови, чи завжди все розумів?

Важко було перший і другий день (особисто мені). На офіційних зустрічах у нас був перекладач, фасилітатор і один учасник групи, які вільно розмовляли англійською. Але в мене з інглішом все не так погано. Розумів я майже все, а що ні – пояснювали.

Що цікавого їв і пив там?

Американська їжа завжди зводиться до бургерів. Ресторани та кухні там можна знайти від мексиканської до французької. Особисто мені понад усе сподобалася їжа з морепродуктіву Флориді. У Вашингтоні ми їли просту ресторанну кухню, особливостей жодних. Середній рахунок - 15-20$.

Андрій Радецький розповів про досвід поїздки до США

Чим американці відрізняються від українців?

Американці більш прагматичні, здається. Мені пощастило пожити в двох сім'ях з різним достатком. Думаю це всюди так - чим багатша людина, тим більше прагматики. Але американці виглядають щасливішими і часто посміхаються. Якщо поспілкуватися з ними ближче, то стає зрозуміло, що їм начхати на проблеми різних країн. Варто відзначити, що вони люблять короткі розмови ні про що або про політику.

 Андрій Радецький розповів про досвід поїздки до США

Що дорого, а що дешево у США?

Штати дорогі в принципі. Їжа дорожча, ніж в Європі. А от ціни на цукерки чи арахісове масло - смішні (до 3$). Одяг і взуття дешевші ніж у нас. Але існує хитрість - податок, який зобов'язаний платити покупець. Цей податок (до 10%) не вписують в цінники. Наприклад, я купив пару кросівок, оксфорди і ремінь. Мав заплатити 210$. В результаті заплатив 232$.

Чому варто побувати в Америці?

Варто побувати, щоб заразитися від них «американською мрією» і відкрити для себе «неєвропейський» світ. Там є чому повчитися, є що подивитися. Природа у Штатах неймовірно красива!



Переглядів: 3961
Поширень: 0