12 квітня відзначається Всесвітній день авіації та космонавтики, який в Україні офіційно має назву  День працівників ракетно-космічної галузі. 56 років тому Юрій Гагарін вперше в історії зробив обліт Землі по орбіті. Цей день вважають точкою відліку безпосереднього підкорення людиною космосу.

Між іншим, Юрій Гагарін удостоєний звання почесного громадянина Вінниці. Один з символів міста – арка біля входу в Центральний міський парк була сконструйована архітектором Романом Мерхелем на честь цієї видатної події. Зокрема, про складну долю талановитого вінничанина Романа Мархеля та про те, як дерев'яна іграшкова кицька надихнула його на проект міської арки розповідала в нашому матеріалі вдова архітектора Інна Єфимівна. За свідченнями дружини митця, ідею створення конструкції чоловік взяв з різьбленої іграшки-кішки. І справді, арка наче стоїть на чотирьох лапах, вигнувши спину. Стрімкий політ ракети нагадує шпиль поруч з конструкцією.

Більше півстоліття вінницька арка символізує політ людини у космос

Арка у 1978 році

Арка у 2001 році

Арка у 2001 році

Арка у 2016 році

Арка у 2016 році

Пройшло більше півстоліття, змінилися обриси парку, трамваї, площа імені Гагагріна, а арка залишилася практично незмінною. Лише сучасна вечірня ілюмінація «перенесла» її у ХХІ століття.



Переглядів: 4747
Поширень: 0