В рамках проекту «Цифрове перетворення Вінницької області», що проводиться компанією Google, у Вінниці пройшов семінар присвячений новітнім можливостям журналістики та свободі слова в сучасному медіапросторі. Спікерами були громадські активісти, правозахисники та журналісти.

Основний меседж – це те, що Україна робить впевнені кроки в розвитку демократії, але питання свободи преси досі залишаються актуальними. Навіть у демократичних Штатах президент дозволяє собі називати ЗМІ ворогами народу. Існує обґрунтоване дослідження, де від поширеності мережі інтернет в країні залежить рівень свободи слова. В Україні доступ до інтернету має 50% населення. Цікаво, що компанія Google не працює у Китаї, оскільки країна не згодна з елементарними правилами сервісу.

В Україні досі має місце вилучення серверів службами безпеки. Але позитивна тенденція, що високопосадовці активно користуються соцмережами, на що можна посилатися в новинах. Все ж, фейсбук не замінює офіційні прес-служби та перевірені джерела, - поділився координатор проектів ГО «Freedom House» Зорян Кісь.

Компанія Google зібрала у Вінниці журналістів та громадських діячів, щоб розповісти про свободу слова у ЗМІ

Також журналістка львівського онлайн-видання Ірина Марушкіна розповіла про використання квадрокоптерів (дронів) для привернення уваги суспільства до резонансних тем:

Спостерігаючи за тим, що робиться на Львівщині, ми не знали що буде з екологією. І ми розуміли, що інтернет любить все ексклюзивне. Ми вперше дали суспільству інформацію про скид неочищених вод в Полтву, що тягне за собою забруднення басейну Балтійського моря.

На сьогодні використання  такої техніки не обмежене законодавством, але діють неписані правила: не літати над людьми, поблизу режимних об’єктів та не використовувати у військових цілях. Дрон дозволяє зберігати інформацію про місце і час зйомки, що підтверджує достовірність, допомагає в просторовому моніторингу та підготовці розслідувань.

Важливо дотримуватися елементирних правил і стандартів. Наприклад, над Ужгородом взагалі літати не можна, адже там поблизу кордон і є аеропорт. Дрон дає можливість вираховувати координати площ. Таким чином можна побачити масштаби вирубки лісів, розповсюдження шкідників, ерозію грунтів і т.д, - зазначила пані Ірина.

Компанія Google зібрала у Вінниці журналістів та громадських діячів, щоб розповісти про свободу слова у ЗМІ

В ході розмови, представниця компанії Google розповіла про запуск в Україні проекту по екології. Він передбачає співпрацю між активістами з різних куточків України. Ідея полягає в тому, що створюється інтерактивна карта, на яку наносяться точки-повідомлення про проблеми в екології. Пілотний проект запустили у Кіровоградській області. Зараз ця практика переноситиметься на інші регіони.

Компанія Google зібрала у Вінниці журналістів та громадських діячів, щоб розповісти про свободу слова у ЗМІ

Ще одним важливим елементом у роботі сучасного медіапростору є об’єктивне і недискримінаційне висвітлення матеріалів. Про основні засади розповідала правозахисниця Світлана Дубина:

Дискримінація у ЗМІ починається зі стереотипів, які переростають в упередження. Потрібно бути толерантними у своїх висловлюваннях і запобігати гомофобству, сексизму, расовій дискримінації у медіа, тоді ми зможемо побудувати демократичне інформаційне суспільство.



Переглядів: 1865
Поширень: 0