Цієї осені у Вінниці продовжиться програма, за якою всім бажаючим пройти вакцинацію від грипу будуть відшкодовують 50 % її вартості, а дітям з інвалідність – 100 %. Також на початок наступного епідемічного періоду у Вінниці є 420 еспрес-тестів та 866 упаковок теміфлю. Про це йшлось сьогодні під час чергового засідання міської ради.

Грип є найбільш поширеним та соціально-небезпечним захворюванням. Щорічно у місті Вінниці хворіє від 20 до 30 % населення. Більша половина хворих – це діти. Під час епідемічного періоду 2016-2017 років захворювання на ГРИП і ГРВІ охопило майже 25 % населення. Стаціонарно проліковано майже дві тисячі осіб, з них 570 – це хворі на пневмонію. Протягом останнього епідемічного періоду смертей, пов’язаних з ускладненнями на грип, зареєстровано не було.

«Програма «Стоп грип» передбачала вакцинацію, проведення експрес-діагностики грипу, і у випадку позитивного тест-аналізу на наявність вірусу А або Б – призначення специфічної противірусної терапії. Це стало можливим завдяки тому, що програма була адекватно прорахована і профінансована. Ми визначили групу, яка підлягає стовідсотковому відшкодуванню коштів за вакцинацію, це діти з інвалідністю та діти, позбавлені батьківського піклування. Також ми заклали ресурс, який дозволив майже десяти тисячам вінничан отримати щеплення за 50 % коштів. Також були передбачені кошти на швидкі тести і закупівлю засобів противірусної терапії», – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

Цього року з міського бюджету буде знову компенсуватись 50% вартості вакцини від грипу

Директор департаменту охорони здоров’я розповів, що у період 2016-2017 років було вакциновано майже три тисячі людей, в минулий періоді було 432 людини. Відсоток вакцинованих у Вінниці склав 0,7 при середньому по Україні 0,3. Вінничани активно звертались за медичною допомогою у випадку захворювання, не залишались один на один з проблемою, тому вчасно були діагностовано захворювання та назначене лікування. В закладах був створений і підтримувався запас лікарських засобів. Була достатня кількість ліжок та медичного персоналу.

«Хочу наголосити, що вакцинація є і залишається єдиним надійним засобом, щоб попередити грип. Був напрацьований маршрут пацієнта для вакцинації. Він включав три етапи. Перший – звернення до сімейного лікаря, придбання вакцини за 50 %, проведення щеплення в кабінеті щеплення з наступним спостереженням. Цю програму потрібно продовжити. Більш точні розрахунки ми зможемо провести восени, коли у нас буде зареєстрована рекомендована вакцина, і ми будемо знати вартість інших складових програми», – каже Олександр Шиш.​



Переглядів: 2143
Поширень: 0