Привабливість економіки області та її розвиток визначаються вкладами іноземних інвестицій. Одержання іноземних інвестицій, умови їх залучення – це фактори, що характеризують інвестиційну діяльність і сприяють подальшому розвитку зовнішньоекономічних зв’язків.

У 2009р. в економіку області іноземними інвесторами вкладено 17,3 млн.дол. США прямих інвестицій. Основною формою залучення капіталу були грошові внески, які становили 11,6 млн.дол. (67,3% вкладеного обсягу). Крім того, капітал нерезидентів в області зріс за рахунок реінвестування доходів іноземних інвесторів, внесків у вигляді рухомого та нерухомого майна та інших видів здійснення інвестицій. У той же час нерезидентами вилучено капіталу на суму 1,8 млн.дол.

Приріст іноземного капіталу в області, з урахуванням його утрат та курсової різниці, у 2009р. склав 15,2 млн.дол., що становить 9,4% до обсягів інвестицій на початок року.

За цей час найбільше зріс капітал нерезидентів із Німеччини – на 7,2 млн.дол., Канади – на 4,1 млн.дол. та Швейцарії ¬– на 1,3 млн.дол. Продовжували нарощувати свій капітал інвестори із Франції, Російської Федерації, Австрії, Віргінських островів (Британських), Румунії, Польщі та інших країн. Розпочали свою інвестиційну діяльність на території області інвестори із Уругваю.

Найбільший приріст іноземного капіталу у 2009р. спостерігався на підприємствах добувної промисловості – 7,5 млн.дол., підприємствах з оброблення деревини та виробництва виробів з деревини, крім меблів – 4,2 млн.дол., виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 1,4 млн.дол., оптової торгівлі та посередництва в оптовій торгівлі – 1,1 млн.дол.

Про наявність прямих іноземних інвестицій прозвітувало 173 підприємства області.
Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, спрямованих в економіку області, на 1 січня 2010р. становив 176,5 млн.дол., що складає 0,4% від обсягу іноземних інвестицій в Україну. За обсягом прямих іноземних інвестицій область займає 21 місце серед регіонів України. В розрахунку на одну особу обсяг прямих іноземних інвестицій складає 107,5 дол. та є найбільшим за всі роки спостереження показником.

Інвестиції надійшли із 41 країни світу. Переважна більшість інвестицій (71,9% від загального обсягу) надійшла з країн ЄС – 127,0 млн.дол., з країн СНД внесено 9,7 млн.дол. (5,5%), з інших країн світу – 39,8 млн.дол. (22,6%).

Найбільш активні на обласному ринку інвестори з Німеччини, інтереси яких поширюються переважно на підприємства добувної та хімічної промисловості, та Франції – на підприємства харчової промисловості. Також вагомі інвестиційні вкладення здійснені партнерами з Польщі, Ліхтенштейну, Кіпру, Австрії, Російської Федерації та Віргінських островів (Британських).

Інвестиційно привабливою протягом усього періоду інвестування залишається харчова промисловість, її обсяги в сукупному капіталі нерезидентів становлять 47,0 млн.дол., що складає 26,6% від загального обсягу. Також сталою є зацікавленість у закордонних інвесторів до таких видів економічної діяльності, як: операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям, де вкладено 32,9 млн.дол. (18,6%); хімічна та нафтохімічна промисловість – 26,0 млн.дол. (14,7%); добувна промисловість – 20,2 млн.дол. (11,4%); сільське господарство, мисливство та пов’язані з ними послуги – 18,4 млн.дол. (10,4%).

Переважна більшість (47,0%) іноземного капіталу зосереджена у м.Вінниці – 82,9 млн.дол. Також значні обсяги іноземних інвестицій внесено в економіку Козятинського району – 20,3 млн.дол. (11,5%) та Немирівського району – 18,9 млн.дол. (10,7%). Серед інших регіонів області провідні місця за обсягами іноземних інвестицій утримують м.Ладижин та райони: Барський, Тиврівський, Вінницький, Липовецький.

Сума кредитів та позик, отриманих підприємствами області від прямих інвесторів, на 1 січня 2010р. становила 101,8 млн.дол. Найбільше їх надійшло з Польщі. Включаючи позичковий капітал, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій на 1 січня 2010р. склав 278,3 млн.дол.


Переглядів: 3370
Поширень: 0