Для тих, хто ві​ддає перевагу сімейному відпочинку, турецький регіон Мугла може запропонувати дуже затишні готелі на узбережжі моря курортного міста Фетхіє. Воно розташоване біля підніжжя гір, вкритих сосновими і кедровими лісами. Від аеропорту «Даламан», який з літа цього року приймає прямі рейси з Вінниці, відстань до Фетхіє складає лише 40 км.

Місто назване владою Туреччини на честь уродженця цієї місцевості, військового льотчика Фетхі-бея, який загинув під час аварії літака в 1914 році. Тутешні жителі його шанують так само, як і першого Президента Туреччини, генерала Мустафу Кемаля Ататюрка. До речі, повсюдно у регіоні Мугла можна побачити на житлових будинках національні прапори Туреччини із портретами Ататюрка. Місцеві жартома кажуть, що інших пам’ятників окрім Ататюрку у їхній державі бути не може.

Фетхіє – це порівняно молодий туристичний регіон, облюбований англійцями. Тому його ще називають «Англія в мініатюрі». І справді, тут всюди звучить англійська мова, і найбільше туристів саме з Великої Британії. Вони надзвичайно комфортні сусіди у готелях – привітні, інтелігентні та виховані. Гіди підтверджують, що найбільший туристичний потік до Фетхіє саме з Великобританії. Сам курорт будувався турками, а от інвестиції – англійців.

 Фетхіє – природний заповідник з кришталево чистим морем і гірським повітрям

Постійне населення міста – 150 тисяч жителів. Але під час сезону, який триває з травня до кінця жовтня, їх кількість разом з туристами та працівниками, задіяними в туристичному бізнесі, зростає до мільйона. Крім туризму одним з основних джерел доходів міста є фермерство. Але туристична сфера на першому місці, і решта 60 галузей залежать від неї, як і усі ті, хто тут живе і працює. Це при тому, що в Туреччині немає таких законів, як у Європі, коли певний відсоток від прибутків готельєрів напряму зараховується до місцевого бюджету.

Фетхіє – природний заповідник з кришталево чистим морем і гірським повітрям 

Гід від туроператора «TPG» Муса Сулейманов каже, якщо у Анталії вечорами доволі душно і без кондиціонеру неможливо почувати себе комфортно, то Фетхіє «прикрито» горами, і тому тут не такий вологий та спекотливий клімат як в Анталії. До того ж, з Егейського моря сюди «йдуть» сонце і вітер. А Фетхіє знаходиться на узбережжі Середземного моря, яке тут ще називають «Білим морем», бо вранці воно «вкривається» білою пеленою.

 Фетхіє – природний заповідник з кришталево чистим морем і гірським повітрям

Уся місцевість Фетхіє є природнім заповідником, розповідає заступник мера цього міста Мете Атай: «Мармаріс і Бодрум почали розвивати туризм раніше за нас. Це пов’язано ще й з тим, що вся місцевість Фетхіє є природним заповідником. І за законами Туреччини до 2000-х років у такій місцевості було заборонено зводити будь-які споруди. Але те, що наша округа є природним заповідником, має великі плюси – природа дуже добре збережена. І ми, до речі, одне з міст, яке стоїть на відомому Лікійському шляху. А ще наша історія пов’язана з такою відомою історичною постаттю як Святий Миколай».

 Фетхіє – природний заповідник з кришталево чистим морем і гірським повітрям

Клімат дуже добре підходить для ведення фермерського господарства. В основному вирощуються томати, гранати та апельсини, які йдуть на експорт та на внутрішній ринок. Оливки – тут це взагалі за замовчуванням. «Ми це навіть не рахуємо, бо воно само собою розуміється. До 80-90-х років минулого століття ніхто оливки спеціально не вирощував – вони росли по горах всюди, їх просто збирали. А зараз це вже промислове виробництво», - додає заступник міського голови Фетхіє.

 Фетхіє – природний заповідник з кришталево чистим морем і гірським повітрям

А ще ця місцевість, як і Мармаріс, славиться своїм медом. І саме у Фетхіє щороку наприкінці сезону проходить Міжнародний конгрес по меду.

 Фетхіє – природний заповідник з кришталево чистим морем і гірським повітрям

Серед найвідоміших візитівок Фетхіє – курортне селище Олюденіз в оточенні гір. Найвища з них «Бабадаг» (в перекладі «Батько-гора»). Майже 2000 метрів над рівнем моря, які ваблять усіх любителів екстриму: з гори можна злетіти в небо з інструктором на параплані, і побачити не тільки Олюденіз із «Блакитною лагуною», але й Даламан і навіть Родос у сонячний день. Розвага не з дешевих, але враження залишає на все життя.

 Фетхіє – природний заповідник з кришталево чистим морем і гірським повітрям

До речі, про саме узбережжя Олюденізу: його тут усі називають «Мертвим морем». Але не через надмірність вмісту морських солей, а через те, що у цій бухті, оточеній горами, майже не буває вітру, і тому тут дуже спокійне море. Для сімей з дітьми – це ідеальне місце для літнього відпочинку. ​



Переглядів: 3768
Поширень: 0