До Вінницького національного технічного університету, де уже вшосте збираються екологи, аби обговорити нагальні проблеми збереження довкілля, приїхали понад сто фахівців з усіх куточків України і зарубіжжя.

Учені, інженери, спеціалісти-екологи державних управлінь та департаментів, студенти, аспіранти, експерти, бізнесмени спільно шукатимуть шляхи вирішення екологічних проблем України, обмінюватимуться ідеями та досвідом, обговорюватимуть тенденції і перспективи розвитку екології як науки, екологічної освіти.

Виголошуючи вітальне слово, ректор ВНТУ, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор Володимир Грабко побажав учасникам з’їзду продуктивної праці і високої результативності.

У Вінниці розпочав роботу VI Всеукраїнський з'їзд екологів

За останнє століття діяльність людини катастрофічно вплинула і на навколишнє середовище і на зміни клімату. Махатма Ганді писав, що «Світ досить великий, щоб задовольнити потреби будь-якої людини, але занадто малий, щоб задовольнити людську жадібність».

Слова національного героя Індії процитував професор Василь Петрук, директор Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля ВНТУ, доктор технічних наук, заслужений природоохоронець України Василь Петрук. Знаному українському екологу на з’їзді вручили високу відзнаку — орден «За заслуги» ІІ ступеня.

У Вінниці розпочав роботу VI Всеукраїнський з'їзд екологів

Олександр Бондар, доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НААНУ, ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Міністерства екології та природних ресурсів України акцентував увагу колег на питаннях вирішення екологічних проблем сучасного Донбасу.

Олександр Іванович отримав схвальні оплески не лише за свою високофахову доповідь. На всеукраїнському екологічному форумі професору Бондарю також вручили орден «За заслуги».

Заступник директора з наукової роботи та міжнародної співпраці Інституту ЕБМД ВНТУ, кандидат технічних наук, доцент Сергій Кватернюк одержав Подяку Міністерства екології та природних ресурсів України.

Відомчі нагороди вручав Володимир Фещенко, голова Комітету з питань екологічної освіти, науки та євроінтеграції Громадської ради при Мінприроди України.

Слід зауважити, що серед організаторів з’їзду Міністерство освіти і науки України, Міністерство екології та природних ресурсів України, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, Вінницька міська рада, Вінницька обласна державна адміністрація, Вінницька обласна рада.

У Вінниці розпочав роботу VI Всеукраїнський з'їзд екологів

На з’їзді планується обговорити і виробити рішення з такої проблематики:

  • технології захисту навколишнього середовища та інженерія довкілля. Техногенно-екологічна безпека України і прогнозування ризиків;
  • переробка та утилізація промислових і побутових відходів. Сучасні екотехнології водоочищення та водопідготовки;
  • моделювання і моніторинг довкілля. Геоінформаційні системи і технології. Інтегроване управління водними ресурсами;
  • проблеми загальної екології, захисту біосфери та глобальних змін клімату. Раціональне використання природних ресурсів, збереження та відтворення екосистем і екомережі;
  • прилади та методи контролю речовин, матеріалів, виробів і навколишнього середовища;
  • альтернативні (відновлювальні) джерела енергії та екологічно чистий транспорт;
  • хімія довкілля та екотоксикологія. Екологія людини та екотрофологія;
  • соціально-економічні проблеми сталого розвитку.  Екологічна освіта, виховання і культура. Регіональна екополітика,  екологічні проблеми м. Вінниці та Поділля.

У Вінниці розпочав роботу VI Всеукраїнський з'їзд екологів

Матеріали доповідей, виголошені на з’їзді опубліковані у збірнику, а наукові статті вийдуть у світ у журналах «Environmental Problems» чи «Екологічні науки».

Для учасників з’їзду передбачена багатогранна культурна програма — відвідання Національного музею-усипальниці Миколи Пирогова, ставки «Вервольф», зоопарку, 3D світломузичного фонтану Roshen, геліопарку «Баттерфляй», екскурсія Південним Бугом та на концерн Nemiroff.



Переглядів: 3461
Поширень: 0