О 22 год. 00 хв. 26 вересня 2017 року до ДСНС надійшла інформація про те, що на території військового складу 48 арсеналу Збройних сил України (військова частина А1119) розташованого на території Калинівського району Вінницької області виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів.

Довідково:

За даними Міноборони на складах зберігається орієнтовно 83 тис. тон боєприпасів; населення військового містечка – 1 тис. 100 чол.;загальна площа території – 586 га;

На даний час на території військового складу відбувається детонація боєприпасів інтенсивністю 3 вибухи за хвилину, інтенсивність знижується.

Для проведення розвідки та гасіння пожежі залучено два протипожежні танки та засоби повітряної розвідки.

Основне завдання локалізація осередків пожежі та недопущення подальшого поширення вогню.

Авіація ДСНС та наземні підрозділи знаходяться в стані готовності до практичного застосування.

Безпосередньо периметр об’єкту взято під охорону підрозділами нацполіції, ДСНС, НГУ. В зоні надзвичайної ситуації для координації дій знаходиться начальник Генерального штабу-Головнокомандувач ЗСУ генерал армії України Віктор Муженко.

Здійснюється постійний моніторинг та контроль ситуації членами оперативного штабу під керівництвом голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія.

В 5 км зону надзвичайної ситуації потрапляє 5 населених пунктів, а саме:

Калинівський район:

  • с. Павлівка (3тис. 750 осіб), с. Сальник (1 тис. 869 осіб),
  • м. Калинівка (19 тис. 241 особа).

Вінницький район:

  • с. Медвідка (395 осіб),
  • с. Дорожне (604 особи),
  • с. Лаврівка (500 осіб).

З 22 год. 26 вересня 2017 року розпочато евакуацію населення прилеглих із зазначених населених пунктів. За заявками мешканців додатково здійснено відселення з населених пунктів Іванів та Ласіївка Калинівського району.

Всього евакуйовано 23 тис. 949 осіб, з яких через пункти евакуації 3 тис. 200 осіб та 20 тис. 749 осіб самостійно, з використанням власного транспорту.

За даними комунальних служб області відключені лінії електропередач 110 кВт Калинівка-УкрФлора та Калинівка-Лаврівка та газопостачання с.Дорожнє, с.Медвідка, с.Лаврівка.

КП «Вінницяоблводоканал» проводяться заходи з укриття та евакуації контейнерів з хлором в безпечне місце.

У с. Дорожнє Калинівського району (5 км до місця виникнення надзвичайної ситуації) зосереджено сили і засоби зведеного загону ГУ ДСНС у Вінницькій області загальною чисельністю 195 осіб та 48 од. техніки.

Приведено в готовність 30 пожежних розрахунків з сусідніх областей.

Прибули до місця події 6 піротехнічних розрахунків, які залучені на відпрацювання заявок від населення про знешкодження виявлених вибухонебезпечних предметів. На даний час виконано 3 заявки з 14 отриманих.

Найближчим часом очікується прибуття 5 піротехнічних розрахунків, а з 15:00 год. додатково до виконання робіт буде залучено 9 піротехнічних розрахуків (44 чол, 16 од. техніки), 6 піротехнічних розрахунків приведено в готовність та знаходяться в резерві.

Чергують три пожежних потяги, 2 на залізничній станції Вінниця та 1 на станції Голендри.

В прилеглих до місця події районах заборонено рух автомобільного транспорту. Для заборони в’їзду громадян у зону можливого ураження встановлено 36 мобільних постів по області та 5 постів безпосередньо в районі події. Всього для забезпечення публічної безпеки і порядку від Нацполіції задіяно 249 осіб,  45 транспортних засобів та 15 патрульних автомобілів управління патрульної поліції.

Силами ДСНС ліквідовано загорання 4 житлових будинків внаслідок влучання боєприпасів, здійснено 1 виїзд для евакуації  4 мешканців житлового будинку у м. Калинівка.

Відповідно до розпорядження Вінницької обласної державної адміністрації керівником робіт з ліквідації надзвичайної ситуації призначено першого заступника голови обласної державної адміністрації Гижка А.П.

Керівником штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації призначено голову Калинівської районної державної адміністрації Гаврилюка В.О. та затверджено його персональний склад.

Під керівництвом тимчасово виконуючого обов’язки Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Білошицького Р.М. працює оперативна група ДСНС.

О 8:00 27 вересня 2017 року проведено позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на якому визначено першочергові завдання з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Після зменшення інтенсивності вибухів сили і засоби ДСНС розпочнуть виконання заходів з ліквідації надзвичайної ситуації на території населених пунктів, що потрапили в зону надзвичайної ситуації.

За попередньою інформацією травмовано 2 особи – перша особа госпіталізована до Вінницької ЦРЛ гр. Рибаченко Т.М., 1968 р.н., мешканка с. Медвідка Вінницького району, діагноз – вибухова травма, забій м’яких тканин, стан середньої важкості, друга особа - жінка, що зламала ногу в ході евакуації (детальна інформація уточнюється).

До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації всього залучено 2 тис. 341 чол. та 338 од. техніки: від ДСНС 481 чол. та 129 од. техніки (у тому числі 1 літак АН-32П), від Нацполіції 249 чол. та 113 од. техніки, від Нацгвардії 227 чол. та 17 од. техніки, від ЗСУ 915 чол. та 36 од. техніки (у тому числі 4 протипожежних танки, 6 БТР, 2 гвинтокрила та літак АН-30), від СБУ 400 чол. та 30 од. техніки, від ВАТ «Укрзалізниця» 39 осіб та 3 пожежних потяги, від МОЗ 30 чол. та 10 од. техніки



Переглядів: 17622
Поширень: 0