Сьогодні, 12 жовтня у приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій Вінницької області відбувся круглий стіл на тему: «Реформа освіти: перспективи та проблеми».

В ході засідання учасники обговорили прийнятий 5 вересня цього року Закон України «Про освіту», його позитивні та негативні сторони, а також про можливість внесення змін до його основної частини.

Під час свого виступу перший заступник директора департаменту освіти та науки Вінницької облдержадміністрації Олена Чорна підкреслила головні положення закону: «Відповідно до нового законодавства відбуватимуться суттєві зміни у навчальному процесі. Школа буде трирівнева: початкова – 4 роки, вводиться з 2018 року, базова середня освіта – 5 років (гімназії), вводиться з 2022 року, профільна середня освіта – 3 роки (ліцеї та заклади професійної середньої освіти), вводиться з 2027 року. Відтак і школа стане профільною, учень зможе обирати: навчатися в академічному ліцеї чи професійному коледжі. Не менш важливою є нова система оцінювання знань. Державна підсумкова атестація буде введена для рівня базової середньої освіти. Учні молодшої школи також будуть тестуватися, але з моніторинговою метою. Також в даному законодавстві, повною мірою, урегульовані питання про доступність якісної освіти в сільській місцевості. Не менш важливим є те, що Закон зобов'яже навчальні заклади створювати класи для учнів з особливими потребами, якщо виникне така необхідність, наприклад, на звернення батьків – це, так звана, інклюзивна освіта».

Вінницькі освітяни та представники влади обговорили Закон України «Про освіту»

За словами учасників круглого столу, документ також пропонує новий підхід до розвитку вчителя та його педагогічної свободи. Зокрема, Закон формулює такі нові засади підвищення кваліфікації вчителів:

  • загальна кількість годин на підвищення кваліфікації упродовж 5 років буде не менше 150 годин. При цьому вчитель має самостійно вирішити, яку кількість годин з цього обсягу він використовуватиме для навчання щорічно.
  • педагог сам вирішує, де підвищувати кваліфікацію.
  • держава з коштів спеціальної освітньої субвенції, а також місцеві органи оплачують підвищення кваліфікації для вчителів, навіть якщо педагоги обирають платні курси.

Вінницькі освітяни та представники влади обговорили Закон України «Про освіту»

Найбільш обговорюваним положенням серед учасників круглого столу, було питання про терміни навчання, адже відтепер діти здобуватимуть середню освіту 12 років.

«Усі заслухані на заході питання та пропозиції, у письмовій формі будуть направлені до Верховної Ради України» - запевнив голова Громадської ради при ОДА Пилип Прудиус.

Нагадаємо, що 5 вересня Верховна Рада України ухвалила проект закону про освіту. 255 народних депутатів України у другому читанні його підтримали. Закон набув чинності 28 вересня.



Переглядів: 3114
Поширень: 0