З 1 квітня в Україні почала діяти державна програма «Доступні ліки». У її рамках медичними препаратами люди з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою забезпечуються безкоштовно (за кошти бюджету), або із знижкою. За цей час у Вінниці було відпущено 74 тисячі рецептів на дані препарати, за які аптекам міста відшкодовано майже три мільйони гривень. Як результат – вже фіксується зменшення кількості випадків мозкового інсульту.

Завдяки дії Урядової програми «Доступні ліки» та міської програми «Профілактика та лікування артеріальної гіпертензії у Вінниці на 2015-2017 роки» зменшилась кількість ускладнень гіпертонічної хвороби у пацієнтів, які отримують постійне лікування відповідно до програми.

За період дії загальнодержавної програми, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, зареєстровано зменшення показника захворюваності мозковим інсультом з 16,3 до 15,1 на 10 тис. дорослого населення, в тому числі в працездатному віці з 3,34 до 3,21. Показник смертності від мозкового інсульту в працездатному віці зменшився відповідно з 0,7 до 0,4 на 10 тис. населення.

За Програмою «Доступні ліки» вінничани можуть отримати медичні препарати, якщо страждають на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.

У рамках пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну пацієнтів забезпечують препаратами інсуліну 3 аптечних підприємства: МКП «Вінницька міська аптека», ПП «Конекс», ФОП «Жлобницька М.А.». Для зручності отримання препаратів пацієнти закріплені за певними аптеками відповідно до їх особистого вибору.

Щоб отримати ліки безкоштовно або зі знижкою, потрібно звернутися до сімейного лікаря та отримати рецепт. З цим рецептом людина іде до визначеної аптеки, де можна отримати ліки безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом.

Детально про програму можна дізнатись за гарячою урядовою лінією 15-45.



Переглядів: 1781
Поширень: 0