Сьогодні, 1 листопада в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю обласної державної адміністрації в рамках Всеукраїнського туру “ЗміниТИ” відбулася комплексна публічна консультація щодо обговорення ключових аспектів забезпечення дієвого контролю за використанням децентралізованих фінансів та залучення громадян до ухвалення рішень.

Серед запрошених гостей експерт департаменту фінансів та департаменту правової політики та якості Вінницької міської ради.

«Всеукраїнський тур “ЗміниТИ”: Взаємодія заради змін” організований громадською організацією “Центр UA” спільно з Міністерством фінансів України. Ми проводимо консультації з заінтересованими сторонами в рамках формування повного циклу публічної політики. Тобто, це підхід який передбачає не авторитарні ухвалення рішень, а повне консультування з громадськістю на центральному та регіональному рівні для того, щоб це була збалансована політика, щоб були враховані всі підводні камені, щоб люди розуміли, що вони долучилися до формування цієї політики і є її частиною», - пояснює Марта Семеряк, аналітик політики у напрямку «Контроль за використанням публічних фінансів» Центру UA.

 У Вінниці розповіли, як ефективно використовувати місцеві бюджети та залучати громадян до ухвалення рішень

За словами представника громадської організації: «Повний цикл економічної політики передбачає певну етапність. Минулого року ми представили політичний порядок денний, означили базові проблеми і варіанти рішень, які були узагальнені після співпраці і комунікації з фахівцями. Наразі ми проводимо публічні консультації, на регіональному рівні це вже триває майже рік, за результатами яких ми формуватимемо «Зелену книгу проблем», де буде детально описана вся проблематика та запропоновані варіанти її вирішення. Після цього формуватиметься «Біла книга рішень», у якій визначатимуться всі економічно та політично-обґрунтовані рішення, відповідно до яких формуватимуться нормативні акти. Такий шлях вирішення поставлених питань в Україні запроваджується вперше».

 У Вінниці розповіли, як ефективно використовувати місцеві бюджети та залучати громадян до ухвалення рішень

Під час консультації було окреслено коло питань щодо ключових аспектів забезпечення дієвого контролю за використанням децентралізованих фінансів та залучення громадян до ухвалення рішень, серед яких:

  • Які механізми контролю необхідно втілити для гарантування ефективного використання публічних фінансів на місцевому рівні;
  • Як стимулювати створення системи внутрішнього аудиту в органах місцевого самоврядування;
  • Хто повинен здійснювати незалежний зовнішній аудит органів місцевого самоврядування;
  • Як ефективно залучати громадян до розробки та ухвалення рішень;
  • Чому територіальні громади недостатньо використовують інструменти впливу.

У ході консультації були заслухані пропозиції фахівців, які будуть враховані профільними міністерствами при підготовці пропозицій щодо зміни державної політики.



Переглядів: 1883
Поширень: 0