У 2009 році на Вінниччині зареєстрований 131 випадок такої недуги. Порівняно із 2008 роком тварин із хворобою сказ побільшало на 27. Лише з початку поточного року уже зареєстровано 72 таких випадки, що складає половину річних показників 2009 року.

Ветеринари констатують, що у регіоні ситуація досить складна. Окрім цього хвороба дедалі частіше наближається до людей, тобто хворіють домашні тварини. За три місяці поточного року в області зареєстровано 12 собак, 9 котів, 2 голови великої рогатої худоби та один кінь з яскраво вираженими ознаками сказу.

На території міста зі сказом борються з допомогою щеплення свійських тварин. Це допомагає попередити хворобу. Щороку кількість вакцинованих тварин зростає. Господарі розуміють необхідність здійснення такої профілактики і намагаються контролювати стан своїх домашніх улюбленців.

Проблем дещо додають безпритульні коти та собаки. Два роки тому у Вінниці розпочала діяти Програма охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у місті на 2008-2013 роки. Вона передбачає вилов собак та котів, їх стерилізацію і обов\'язкову вакцинацію та подальше повернення на місце попереднього існування.

Окрім цього у 2007 році у Вінниці створений притулок для захисту і допомоги безпритульним тваринам, який діє на підставі статуту Вінницького обласного благодійного фонду тварин «Планета». Протягом двох попередніх років та першого кварталу поточного року в притулку проведено стерилізацію 614 собак та котів.

«У зв\'язку із тим, що сказ являється одним із небезпечних захворювань як для тварин, так і для людей, кожний випадок такої хвороби реєструється. А працівники ветеринарної медицини пильно контролюють можливі наслідки від перебування хворої тварини на території, де вона проживала,» - говорить Головний державний інспектор ветеринарної медицини м. Вінниці Інна Бондар.


Переглядів: 3723
Поширень: 0