За такою схемою все частіше виявляються вибухонебезпечні предмети часів другої світової війни. Під впливом економічної кризи люди вимушені дбати про додатковий заробіток. І, можливо, найпростішим шляхом є придбання металошукача. Адже гроші, виявляється, лежать у нас під ногами.

Кілограм чорного металу коштує близько 1,3 гривні, а грунт просто нафарширований різноманітним залізяччям. Значний внесок у формуванні “покладів” брухту зіграли військові операції під час гітлерівської навали та звільнення Вінниччини від за-гарбників – скільки у нас під ногами вибухонебезпечних предметів, відомо лише Богу.

Вранці 10 квітня від голови Кантелинівської сільської ради (Іллінецький район) Ірини Грабчак в оперативно-рятувальну службу “101” надійшло повідомлення про виявлення 11 артилерійських снарядів діаметром 105 міліметрів на полі у кількох кілометрах від цього населеного пункту. Місцевий житель Олег П. вирішив пройтися із металодетектором по тільки но зораних ланах, і натрапив на невеличкий арсенал. Яким чином під землею опинилися вибухонебезпечні предмети, можна лише здогадуватися. Можливо, тут стояла німецька артилерійська батарея. Не виключено, що снаряди просто загубилися при нальоті авіації на якийсь транспорт. Але головне, що через багато років люди, які виявили знахідку, діяли грамотно і не допустили трагедії.

Мисливець за металом сповістив про снаряди орган самоврядування, рятувальників, міліцію та військкомат. Правоохоронці з районного відділу УМВС забезпечили постійну охорону місця пригоди.

Із настанням теплої весняної погоди сапери ГУМНС України у Вінницькій області щодоби виїжджають для виконання по черзі заявок на проведення розмінувань. У с. Кантелині вони нещодавно виймали авіабомбу із місцевого ставка. І ось 12 квітня нова “іграшка” - у кілометрі від водоймища, на полі сільськогосподарського товариства “Дружба”.

На місці виклику піротехнічна група була по обіді того ж дня. Дільничний інспектор міліції вказав на місце, де зберігалися снаряди, а також допоміг організувати оповіщення місцевого населення про проведення розмінування. Трактори та вантажівки, які працювали на сусідніх сільгоспугіддях було переміщено у більш безпечне місце.

Сапери ретельно видалили із землі 11 боєприпасів, а коли міношукачами обстежили небезпечну ділянку, знайшли ще один аналогічний. Арсенал було вирішено підривати на місці, зважаючи на його стан – металева поверхня всіх 12 снарядів була вкрита білими порошкоподібними наростами – пікратами. Найменші тертя, іскра, поштовх чи удар могли призвести до потуж-ного вибуху. Тому небезпечну знахідку перенесли в яр, заклали підривний заряд і близько 16-ї години знешкодили.

Слід зазначити, що за останній тиждень регіональними піротехнічними групами МНС України у державі було знешкоджено 1590 боєприпасів часів другої світової війни. За кожним снарядом, авіабомбою, міною – страшенна потенційна небезпека для оточуючих та титанічна напружена робота саперів.


Переглядів: 2875
Поширень: 0