31 січня в приміщенні креативного простору «Артинов» відбулась прес-конференція представників громадських організацій Вінниці щодо проявів ксенофобії у місті.

Останнім часом у місті відчувається загострення проявів антисемітизму. Висловлювання деяких «активістів» вже потрапили під приціл місцевих, національних та закордонних ЗМІ. Ця тема широко обговорюється та коментується в соціальних мережах, хоча більшість воліє її не бачити, або ж не вбачає у цьому проблеми.

Під час прес-конференції були представлені результати громадського моніторингу соціальних мереж та ЗМІ щодо проблеми антисемітизму у Вінниці.

Громадськими організаціями була оприлюднена заява з приводу проявів ксенофобії у місті Вінниця, яка до 2 лютого відкрита до підписання. Після чого будуть направленні відповідні звернення до правоохоронних органів, Служби безпеки України, Вінницької міської та обласної рад, навчальних закладів, міжнародних фондів та посольств.

Заява

 активістів(ок) та представників(иць)

вінницьких громадських організацій

з приводу проявів ксенофобії у місті Вінниця

Останнім часом у Вінниці розгорнулись широка ксенофобська кампанія, яка відверто спрямована на розпалювання міжнаціональної, етнічної на релігійної ворожнечі, що є неприпустимим у європейському місті та у правовій державі місті.

Представники та представниці деяких громадських об’єднань та «псевдоактивісти», такі як Таїса Гайда, Юлія Піскунова, Валерій Палій, Ольга Гандурська та інші дозволяють собі публічні висловлювання, такі як «жиди захопили місто», «жидівські пам’ятники» тощо, чим збурюють мешканців міста та породжують расову та міжнаціональну ворожнечу. Такі випадки є непоодинокими, вони присутні як у соціальних мережах, так і в коментарях ЗМІ та на публічних заходах. Це є неприпустимим і не може мати місце у сучасному світі. Всі правові держави, в тому числі країни  Європейського союзу дуже гостро реагують на прояви ксенофобії. В Україні теж є прецеденти реакції на подібні справи. У нашому місті немає місця для ксенофобії та будь-які її прояви мають бути гостро засуджені усією громадою.

На подібні висловлювання відреагувала адміністрація соціальної мережі Facebook заблокувавши акаунт користувача, також відреагувала низка ЗМІ. Як представники(ці) громадського сектору ми не маємо морального права бути осторонь цих процесів, які відбувають у місті та закривати очі на прояви антисемітизму, не зважаючи на осіб та спосіб їх поширення. Нам важливо спільно будувати правову та демократичну державу, де права людини та рівність рас, національностей та релігійних переконань є основою поведінки. Толерантне ставлення до всіх без виключення людей має бути присутнім у нашому місті. Наразі правоохоронні органи та Служба безпеки України чомусь «не помічають» подібних проявів, що можуть містити яскраві ознаки правопорушень та не реагують на них. Що в свою чергу породжує відчуття безкарності та вседозволеності.

Враховуючи вищевикладене, Ми, представники(ці) громадських організацій міста Вінниця, звертаємось за наданням правової оцінки та висновку діям зазначених осіб до Вінницької обласної та міської влади, правоохоронних органів, служби безпеки України. Крім того ми надсилаємо звернення також до посольств та фондів, таких як німецький «EVZ» та громадської організації «Deutsche Jugend in Europe», з якими співпрацюють автори ксенофобських висловлювань. Також звернемось до обласної та міської ради, вищих навчальних закладів з проханням припинити будь-яку співпрацю з даними особами, які породжують у Вінниці прояви антисемітизму та виключити їх з Національної програми патріотичного виховання. До цих звернень також будуть додані результати громадського моніторингу публічних джерел, де чітко зафіксовані відверті прояви ксенофобії з боку цілої низки Вінницьких «радикальних» активістів та організацій.

Вінниця – це європейське та в першу чергу правове місто, в якому мешканці повинні дотримуватись прав людини та бути толерантними. Нам важливо спільно будувати правову та демократичну державу. Вінниця місто без ксенофобії!



Переглядів: 1337
Поширень: 0