У центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) вінничани, незалежно від віку, можуть вакцинуватися від дифтерії, правця та кашлюка. Вакцина є у достатній кількості і вона безкоштовна. Хоч у Вінниці у 2017 році не виявлено жодного випадку захворювання на дифтерію, але відсоток прищеплених від цих хвороби досить низький.

Дифтерія - захворювання, яке викликає бактерія. В основному хвороба схожа на ангіну, під час якої у горлі утворюються плівки, що іноді ускладнюють дихання. Токсин, який виробляє дифтерійна бактерія, потрапляє до крові і уражає різні органи – найчастіше серце, викликаючи міокардит, нервову систему, нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають. Передається повітряно-крапельним шляхом.

Лікарі стверджують, що вакцинація проти дифтерії є дуже ефективною, оскільки попереджає розвиток захворювання та ускладнення. Для підтримки імунітету проти дифтерії необхідно повторне введення вакцини раз у 10 років.

У департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради повідомляють, що вінничани частіше почали вакцинуватися від різних захворювань. Проте відсоток прищеплених вінничан залишається все ж низьким. Тож говорити про колективний імунітет, який не перешкоджає стрімкому розповсюдженню важких інфекційних хвороб, не доводиться.

У вінницьких ЦПМСД всі бажаючі можуть зробити щеплення від дифтерії, правця та кашлюка

«У Вінниці в 2017 році вакциновано проти дифтерії, правця та кашлюка 41,8% дітей і 32% малюків старше року, які не отримали вакцинацію в попередні роки. Щплення проти дифтерії, правця, кашлюка, робиться на першому році життя. Потім проводяться ревакцинації. Перша – здійснюється у 18 місяців, - її отримали 39% дітей, друга – дітям в 6 років, третя – в 16 років, її отримали 27,9%. Дорослі, після 16 років мають вакцинуватися кожні 10 років. Сьогодні у місті доросле населення ревакциноване на 39%. Це менше тієї норми, яка потрібна для того, аби досягти несприйняття населення до даного захворювання. Аби запобігти захворюванню щеплення має бути у 95% жителів. Випадків дифтерії у нас не зареєстровано», - повідомила головний спеціаліст департаменту охорони здоров'я відділу лікувально-профілактичної допомоги Людмила Саєнко.

Наразі вакцинування від дифтерії, правця і кашлюка здійснюється в одній ін’єкції.

Правець – це вкрай небезпечне захворювання, яке загрожує смертельним результатом у разі відсутності належних щеплень або курсу профілактики.

Лікарі закликають вінничан звертатися до лікарень і отримати необхідні щеплення. Діти можуть бути вакциновані у садочках та школах. Усі вакцини сертифіковані і безпечні.

«Ми закликаємо вінничан робити щеплення. Адже випадки захворювання на дифтерію серед великої кількості невакцинованого населення можуть призвести до швидкого розповсюдження інфекції, а значить в кінцевому варіанті до епідемії. Діагноз може поставити тільки лікар, бо ця хвороба має ознаки гострих респіраторно-вірусних захворювань. Захворювання загрозливе своїми ускладненнями, які призводять до летальних наслідків», - додала Людмила Саєнко.



Переглядів: 5224
Поширень: 0