В рамках міської програми "Екологічне місто", яка є спільним проектом міської влади та громадських організацій, вінницьких школярів навчають, як правильно сортувати сміття, а також, як можна на цьому заробляти кошти. Для учнів представники ТОВ «ЕкоДрайв» та БФ «Подільська громада» проводять різноманітні квести, еко-уроки та ігри. Навіть розробили власну настільну гру про екологію, яка є у кожній міській школі.

У «ЕкоДрайві» та «Подільській громаді» запевняють, що сортувати сміття потрібно навчати із малечку. Тому працюють з дітьми в школах, які ініціюють участь в екологічних проектах. Так у школах №20, №4, №34, №29 та №10 учні уже збирають вторсировину та продають її.

«В школи нас запрошують на уроки біології, географії на класні години. Ми влаштовуємо для школярів еко-квести, еко-тижні чи просто еко-уроки з відео-презентаціями та призами. Дітям має бути цікаво і вони мають отримати корисні знання під час нашого спілкування. Так, учні школи №10 за кошти отримані від продажу вторсировини купили компостер. Тепер компостують залишки з їдальні», - розповіла голова правління БФ «Подільська громада» Леся Найчук.

Вінницьких школярів вчать сортувати сміття

Як повідомила директорка школи №10, компостер активно працює. За ним доглядають діти і вчитель біології. Коштував він близько 4000 грн. Компост, який утворився після певного процесу, зараз накопичується а навесні буде використовуватись як добриво для квітів.

Навчають дітей не лише під час уроків, а й під час пришкільних таборів. Під час пришкільних таборів було проведено еко-квести в 11-ох школах міста. В 2017 році за запитом Департаменту освіти міської ради, «Подільська громада» спільно з педагогами розробили сценарій та презентацію до інтерактивного екоуроку. Ці матеріали були передані всім вінницьким школам, які проводили пришкільні табори, та були включені у обов’язкову навчальну програму табору.

«У вигляді веселої, креативної та рухливої гри ми доносили до дітей, що були учасниками пришкільних таборів, важливість питання збереження екології і як саме кожен з нас може зробити свій внесок заради загального добра. Кожен учасник квесту взяв участь у вікторині та отримав приз», - додала Леся Найчук.

Вінницьких школярів вчать сортувати сміття

Також за літо було проведено близько 10 акцій на прибудинкових територіях. Діти грали із волонтерами в еко-ігри, серед яких – еко-боулінг, де кеглями служать використані стаканчики від йогуртів, і це теж вторинне використання відходів. Сортувальна станція «Wall i» – це сортування іграшкових відходів, що дає змогу дітям наочно зрозуміти різницю між сухою та вологою фракціями, а також інші рухливі та корисні ігри.

У КЗ «Центр підліткових клубів за місцем проживання» проводили дитячий пізнавальний захід «До природи не неси шкоди». В ігровій формі діткам розповіли про сортування сміття та друге життя пластикових пляшок, виробів зі скла та паперу. Також дітям влаштовували екскурсію на полігон побутових відходів у с. Стадниця.

Зазначимо, що у Вінниці в Прозорому офісі, що на проспекті Космонавтів в «Зеленому офісі» можна отримати консультації про роздільний збір сміття. 

Подробиці тут



Переглядів: 2851
Поширень: 0