З початку березня у Вінницькій області стартувала операція «Первоцвіт-2018». За участі державної лісової охорони, представників Державної екологічної інспекції, Головного управління національної поліції сформовано рейдові бригади для виявлення осіб, які незаконно перевозять первоцвіти з метою торгівлі ними.

Організовані заходи покликані зберегти ранньоквітучі, ендемічні, реліктові і такі, що знаходяться під загрозою знищення, рослини, а також рослини, занесені до Червоної книги України. На території нашої області найбільше потерпають від «любителів» первоцвітів підсніжник білосніжний та цибуля ведмежа (черемша), особливо напередодні весняних свят, коли торгівля ними іноді набуває масового характеру. Це, в свою чергу, тягне за собою катастрофічні наслідки. Знищення рослин заради наживи призводить до того, що в багатьох місцях, де жили ці рослини, зараз їх не знайти.

За знищення первоцвітів законодавством України передбачено адміністративну відповідальність, вилучення незаконно здобутого та відшкодування винними збитків, завданих природі внаслідок незаконного зривання кожної рослинки. Статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачено покарання для збирачів червонокнижних рослин – від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 гривень) з конфіскацією незаконно добутого. Частиною 2 статті 88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу на бажаючих незаконно збагатитися від продажу первоцвітів - від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 - 3655 гривень) з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1030 від 7 листопада 2011 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення або погіршення середовища їх перебування (зростання)» за кожну рослину добутої цибулі ведмежої (черемші), підсніжника порушник повинен сплатити державі збитки у розмірі 62 грн.

Лісівники Вінниччини закликають мешканців області відмовитися від купівлі червонокнижних первоцвітів, зробити свій вклад у боротьбу з їх незаконним добуванням. Адже щороку в Україні знищують 25 мільйонів дикорослих квітів і 90% з них - червонокнижні підсніжники. Одна зірвана з цибулиною квітка підсніжника - це вкрадене життя у 45 паростків, які вона могла б дати у майбутньому.



Переглядів: 1967
Поширень: 0