Шановні громадяни, 8 та 9 травня в Україні відзначають день День пам’яті та примирення, а також 73-тю річницю Перемоги над фашизмом у Другій світовій війні. В ці дні на Вінниччині заплановані масові заходи, у яких візьме участь велика кількість громадян.

Поліцейські подбають про безпеку вінничан та гостей Поділля. В свою чергу громадянам необхідно дотримуватися норм чинного законодавства України, у тому числі й тих, що стосуються заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної символіки.

Нагадуємо, що статтею 39 Конституції України громадянам гарантується право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Але при цьому ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» заборонено виготовлення, поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі, у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів.

Поліція нагадує вінничанам: використання забороненої символіки карається законом

За вищевказані правопорушення статтею 436-1 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Якщо ж ці дії були вчинені представником влади або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, то вони караються позбавленням волі на строк від п’яти додесяти років із конфіскацією майна або без такої.

Крім того, згідно ст. 173-3 КУПаП за виготовлення та пропаганду георгіївської стрічки передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.



Переглядів: 1653
Поширень: 0