Минулого тижня, за підтримки Програми «U-LEAD  з Європою»  відбувся міжнародний навчальний візит представників ОТГ з Вінниччини та інших областей України до Австрії. Голови Дашівської, Староприлуцької, Томашпільської та Кунківської ОТГ  ознайомились із європейським досвідом переробки твердих побутових відходів, побували на промислових об'єктах  та  у сільській місцевості, а також відвідали фермерські господарства країни ЄС.

Як повідомив експерт Вінницького ЦРМС з муніципальних послуг Віталій Швець, що супроводжував групу представників ОТГ, побутові відходи - це чисте довкілля та джерело заробітку для громад: від збору та ретельного сортування до утилізації та виготовлення предметів побуту на промисловому виробництві.

 Як ефективно переробити сміття та зберегти довкілля - ОТГ Вінниччини вивчають зарубіжний досвід

«Тиждень  перебування в Австрії для представників ОТГ Вінниччини розпочався з візиту на підприємство EREMA, яке є світовим лідером з виробництва систем для переробки пластику. Один з головних заводів розташований в м.Лінц. Дослідження показують, що споживання пластику щорічно зростає на 5-8%, тому питання вторинної переробки досить актуальне, адже полімер отримують з нафти. Крім того, для великих корпорацій типу Coca-cola, Nestlé, AEG та ін. досить вигідно використовувати  вторинну  сировину, адже це зменшує затрати на виробництво та, в свою чергу,здешевлює вартість продукції», - пояснив експерт ВЦРМС з муніципальних послуг Віталій Швець.

Під час поїздки представники громад області відвідали і сільські регіони Австрії, де ознайомились із досвідом роботи фермерських господарств, що спеціалізуються, крім сільського господарства і на переробці сміття.

"Завдяки пластику я став багатим", -  повідомляє  місцевий селянин Карл, що має фермерське господарство поблизу м Лінц і вже 20 років збирає відходи виробництва, переробляє до гранул, продає підприємствам – виробникам продукції з пластику  та заробляє по 50 євро з тони сировини.

 Як ефективно переробити сміття та зберегти довкілля - ОТГ Вінниччини вивчають зарубіжний досвід

В рамках навчального візиту голови громад ознайомилися з кращими практиками організації роботи з поводження з відходами. Під час відвідин комунального підприємства  м. Санкт-Пельтен – столиця Нижньої Австрії, представники ОТГ  особисто  побачили як відбувається процес переробки.

 Як ефективно переробити сміття та зберегти довкілля - ОТГ Вінниччини вивчають зарубіжний досвід

«Із 100% усього сміття  - 69% сортують жителі громади, а 31% сортується на підприємстві.  Частина йде на повторне використання,скло, папір – частину сортує комунальне підприємство, деякі відходи йдуть на повторне використання – біологічна переробка, спалювання,  захоронення того сміття, яке неможливо використати чи переробити. Громадяни платять 235 євро на рік за вивіз ТПВ,  що відбувається двічі на тиждень.  Цікавим є те, що великогабаритне сміття  -меблі, техніка, відходи будівництва, деревина - жителі громади  вивозять  самостійно на встановлені майданчики збору і розкладають по окремих контейнерах», -  повідомив Віталій Швець,  радник ВЦРМС з муніципальних послуг.

 Як ефективно переробити сміття та зберегти довкілля - ОТГ Вінниччини вивчають зарубіжний досвід

«Для таких досягнень, як ми побачили, нам потрібно багато років, але починати варто з себе, у школах та садочках потрібно навчати дітей поводитись із довкіллям і навичкам поводження із сміттям. За кордоном стоїть не 1-2 контейнери, а 5-7, вони сортують все – від пляшки з пластику до  металу. На переробці стають мільйонерами, держава дає  певні преференції і виграють всі – довкілля, бізнес  і населення. У своїй громаді я теж планую розпочинати сортування, поставимо контейнери,  будемо вчитись  поводитись із сміттям та берегти наколишнє середовище», - зазначив  Віктор Любченко, голова Староприлуцької ОТГ.

 Як ефективно переробити сміття та зберегти довкілля - ОТГ Вінниччини вивчають зарубіжний досвід

«Культура поводження з відходами є питанням загальнонаціональним і всі зацікавлені сторони співпрацюють як єдине ціле. Тут відсутні такі факти, як несплата громадянами за вивіз відходів та викидання несортованого сміття, що, нажаль,  поки існує в Україні. Весь успіх громад Австрії  - це успіх безпосередньо жителів цих громад, а вже потім місцевої та національної влади. Крім того, варто  відмітити, що переробка сміття - це ніша для бізнесу, яка  в Україні поки що не заповнена і це  є непоганою можливістю для підприємницьких ініціатив», - підкреслив Віталій Швець.



Переглядів: 2160
Поширень: 0