Виконкомом міської ради переглянуто тарифи на проїзд у маршрутних таксі. З першого дня липня вартість проїзду у цьому виді громадського транспорту складе 5 та 6 грн (залежно від довжини маршруту). Зміна ціни на проїзд викликана здорожчанням усіх складових тарифу. За два роки вартість дизельного пального зросла майже на 82% (з 16,49 грн за літр у 2016 році до 29,95 грн у 2018-му), а розмір мінімальної заробітної плати – на більш як 159% (з 1 434 грн до 3 723 грн відповідно). При цьому перевізники зберігають соціальні зобов’язання та продовжують здійснювати безкоштовні перевезення деяких пільгових категорій населення, а школярів до 6 класу – за півціни.

Через значне подорожчання складових тарифу приватні перевізники Вінниці вже більше року звертаються до влади з проханням переглянути ціну на проїзд у транспорті.

В січні 2018-го вони в черговий раз звернулись з клопотанням щодо зміни вартості тарифів на проїзд у маршрутках, які востаннє переглядались влітку 2016 року. Департамент економіки та інвестицій міської ради провів ретельний аналіз показників і розрахунків всіх складових тарифу. Після чого підготував проект рішення виконкому. 

З 1 липня у Вінниці зміняться тарифи на проїзд у маршрутних таксі

21 червня виконком міської ради розглянув питання про зміну тарифу на черговому засіданні. За інформацією заступника директора департаменту економіки та інвестицій Ірини Чернати, сьогодні ряд українських міст уже підвищили тарифи. У Тернополі, Запоріжжі, Львові і Житомирі тариф на проїзд в маршрутних таксі в розмірі 5 грн запровадили ще минулого року. З початку цього року до такого ж рівня зросли тарифи у Сумах і Полтаві. У Дніпрі проїзд в маршрутних таксі зараз становить 6 грн, у Харкові, Одесі та Києві – 7 грн.

Відповідно до пункту 1.6 Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року № 1175, перегляд рівня тарифів повинен здійснюватися у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, в тому числі в разі зміни вартості палива більш ніж на 10%.

З 1 липня у Вінниці зміняться тарифи на проїзд у маршрутних таксі

З 2016 року найбільше у складових тарифу зросли ціни на паливно-мастильні матеріали (на 81,63%) та підвищилась мінімальна зарплата (на 159,62%). Крім того, за словами голови Асоціації приватних перевізників міста «Маршрут» Олександра Готи, сьогодні економічно невигідний тариф призводить до ряду проблем, зокрема, до погіршення технічного стану транспортних засобів у зв’язку з відсутністю коштів на оновлення рухомого складу, зменшення кількості рейсів через відсутність можливості забезпечувати належне обслуговування транспортних засобів та ін. Також багато водіїв звільняються і їдуть на заробітки до інших країн та міст.

З 1 липня у Вінниці зміняться тарифи на проїзд у маршрутних таксі

«На сьогоднішній день у нас складалась непроста ситуація на маршрутах міста. Уже 6 перевізників відмовились від маршрутів. Деякі перевізники не виїжджають на маршрут по тій причині, що немає коштів на заправку автомобілів та на зарплату водіїв. До речі, водії залишають свої робочі місця і виїжджають за кордон, бо ми не можемо заплатити їм нормальну зарплату. За нашими розрахунками, які ми подали ще в січні, оптимальною ціною за проїзд мали б бути 7,8 - 8 грн. Але просимо підняти хоча б до 6 грн», - висловився під час засідання виконкому Олександр Гота.

Він також нагадав, що приватні перевізники міста, які працюють в режимі маршрутного таксі, виконують усі соціальні зобов’язання: здійснюють перевезення учнів 1-6 класів за півціни, безкоштовний проїзд мають учасники бойових дій, інваліди війни, АТОвці, ліквідатори аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії.

З 1 липня у Вінниці зміняться тарифи на проїзд у маршрутних таксі

Заслухавши перевізників заступник міського голови Микола Форманюк зазначив: «Це питання важливе і непросте, бо з одного боку – впливає на якість послуг, які надають маршрутні перевізники, а з іншого торкається інтересів мешканців. Ми розуміємо, що без цього корегування тарифу не зможемо забезпечити вінничан безпечним і комфортним перевезенням у цьому виді громадського транспорту. Але потрібно зберегти диференціацію тарифу – тому вношу пропозицію, щоб на коротких «підвізних» маршрутах, яких є сім, ціна поїздки має становити 5 грн».

Відповідно до ухваленого сьогодні рішення виконкому міської ради, з 1 липня вартість поїздки у маршрутних таксі Вінниці становитиме 5 та 6 грн в залежності від довжини маршруту, а у нічний час вартість проїзду на маршруті №25Н (з 22:00 до 6:00) – складатиме 8 грн.



Переглядів: 4724
Поширень: 0