Рішення щодо накладення символічного штрафу члени Комітету прийняли задля уникнення можливої ситуації з перекладанням підприємством витрат на ошуканих позичальників.

Розслідування показало, що ПП «Капітолій» вводило споживачів в оману, розповсюджуючи неправдиву рекламу щодо «спрощеної» процедури отримання позики на купівлю житла, автомобілів, побутової техніки тощо у 36 містах України. Ознайомившись із цією рекламою у споживачів складалося враження, що позику можна отримати одразу, під мінімальні відсотки, з можливістю виплати боргу протягом 15 років.

Як з\'ясував Комітет, договір позики між споживачем та підприємством дуже об\'ємний, надрукований дрібним шрифтом та складним за змістом для людей без юридичної чи економічної освіти. Тобто більшість споживачів цієї послуги є пересічні громадяни.

Після підписання договору із ПП «Капітолій» позичальник стає учасником групи. Громадянин щомісяця сплачує чисті внески за рахунок яких формується фонд групи, який використовується для надання позики. Додатково за участь у цій групі громадянин сплачує певну суму грошей.

Право на отримання позики в учасника групи виникає лише після того, як фонд групи стає достатнім. Причому питання, хто з учасників отримує позику вирішує підприємство.

Також учасник повинен заключити договір на позику, поручительство, заставу, страхування об\'єкта застави. Крім того, встановлено, що термін дії договору може бути тривалим, конкретна ж дата надання позики підприємством не визначена.

Разом з цим, громадяни, які зрозуміли, що введені в оману, фактично не мали можливості повернути свої кошти. Це підтверджується зверненнями потерпілих, що були надані Комітету МВС України.

Комітет зобов\'язав ПП «Капітолій» припинити порушення.

«Антимонопольний комітету України і я особисто не допущу ошуканства український родин шляхом розповсюдження оманливої реклами. Для того, аби не потрапити до таких фінансових капканів, людина повинна дуже уважно читати всі документи та звертати увагу на текст, який написаний дрібним шрифтом, адже частіше за все - головна інформація знаходиться саме там. Також потрібно звертати увагу на всі деталі, які можливо можуть не відповідати дійсності», - зазначив Голова Комітету Олексій Костусєв.

Коментуючи ситуацію голова Вінницького обласного територіального відділення Олександр Книш зазначив, - «Подібна ситуація має місце і на території Вінницької області, тому жителям області необхідно з застереженням ставитись до суб\'єктів господарювання, які обіцяють споживачам дуже вигідні для них умови отримання «грошей у борг». Відділенням в даний час розглядається питання щодо порушення 6 справ проти суб\'єктів господарювання, які здійснюють аналогічну діяльність на Вінниччині».


Переглядів: 3109
Поширень: 0