Її мета полягає в тому, щоб створити комфортні умови проживання для підростаючого покоління, зробити його життя цікавим, різноплановим та безпечним. Контролювати виконання Програми та вносити свої пропозиції будуть самі діти. Вже місяць у місті функціонує Дитяча дорадча рада при міському голові, яка і візьме на себе такі функції.

Напередодні міжнародного Дня захисту дітей, 31 травня, Вінницький міський голова Володимир Гройсман зустрівся із дітьми, які входять до складу дорадчої ради. Очільник міста підкреслив, що саме з їх допомогою міська влада хоче побачити Вінницю очима дітей. На зустрічі учні підняли ряд питань, які їх турбують, і пропонували свої ідеї щодо вирішення проблем. «Моє прагнення, - говорить мер Вінниці, - на базі Програми самими дітьми створити важелі реального впливу на їх життя та життя їх однолітків. Ми будемо розглядати усі ваші ідеї та проекти і шукати шляхи втілення їх у життя».

В свою чергу діти зізнались, що вже кілька років вони відчувають посилену увагу до себе з боку міської влади. Це проявляється і у різноманітних заходах, які проводяться для молоді і за її участю, і у зацікавленості дорослих чути їхню думку, проводячи подібні зустрічі, і у можливості говорити про свої проблеми безпосередньо першим керівникам міста.

Сьогодні дітей найбільше турбує проблема поширення шкідливих звичок серед школярів. Вони обурені тими дорослими, які у різних магазинах продають неповнолітнім цигарки та алкогольні напої. Діти вважають, що у місті варто посилити роботу із власниками таких магазинів та продавцями, які нехтують вимогами законодавства та реалізують заборонений учням шкіл товар.

Окрім цього, члени дорадчої ради запропонували відновити в усіх школах, ліцеях, гімназіях та колежах Вінниці шкільне радіо. Діти хочуть робити різні програми, як розважальні, так і соціально спрямовані, хочуть розвивати у своїх навчальних закладах цей напрямок самореалізації і вважають, що він буде цікавий як для слухачів, так і для дітей, які виготовлятимуть програми.

Підлітки розповіли міському голові, що, на їх думку, у школі приділяють мало уваги формуванню гармонійних стосунків між дівчатами та хлопцями. Вони вважають, що вже у шкільні роки потрібно говорити про психологію представників різних статей та пояснювати основні моменти, які є фундаментом міцних сімейних взаємовідносин. Вони запропонували проводити у навчальних закладах відповідні тренінги, які допоможуть краще розуміти один одного і формувати базові знання, які знадобляться під час вибору супутника життя.

Також діти хочуть, аби у їхніх навчальних закладах проводили лекції представники органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, МНС та інших структур.

Відчувають школярі на власному досвіді і недосконалість законодавства України. Вони скаржаться на те, що у залізничному транспорті половину вартості квитка платять за проїзд лише батьки дітей дошкільного віку та студенти. Учні ж випали з цього списку. Для вирішення такого проблемного питання під час зустрічі намітилось два шляхи. Перший полягає у тому, щоб компенсацію за пільговий проїзд у залізничному транспорті дітей взяв на себе міський бюджет. Для цього потрібно обрахувати, про які суми реально йдеться, та з\'ясувати, чи зможе місто здійснювати компенсацію цих витрат. Другий варіант вирішення проблеми полягає у написанні звернення Дитячою дорадчою радою до депутатів Верховної Ради, аби народні обранці звернули увагу на такий пробіл у законодавстві і ліквідували його шляхом ухвалення відповідного законопроекту.

Окрім цього, діти на зустрічі підняли і питання збереження дитячих майданчиків у місті. Вони не раз на власні очі бачили, як інколи швидко руйнуються ігрові майданчики у дворах, тому запропонували встановлювати їх за рахунок співфінансування із мешканцями. На їхню думку, це буде спонукати усіх, хто користується гойдалками, лавками, гірками, пісочницями та іншими складовими майданчику, бережно ставитись до цих речей та самим слідкувати за порядком на ігрових територіях.

Дитяча дорадча рада при міському голові у стінах мерії буде збиратись кожного другого тижня. З учнями буде працювати заступник міського голови Микола Гунько. По кожному такому засіданню буде вестись протокол і складатимуться доручення для опрацювання пропозицій дітей. Міський голова буде зустрічатись із членами дорадчої ради кожного місяця.


Переглядів: 3417
Поширень: 0