Вінницький національний аграрний університет

”Щороку відправляємо близько 200 студентів на практику за кордон , — розповідає директор Центру міжнародних зв’язків Вінницького національного аграрного університету Інна Паламарчук. — Маємо договори з Польщею, Швецією, Швейцарією, Німеччиною, Голландією, США, Данією, Австралією, Канадою і Францією”.

Цьогоріч через повінь до Польщі на практику поїдуть лише 60 студентів.

— Щоб потрапити на практику, студент повинен написати заяву, — додає заступник директора центру Руслан Горбатюк. — Середній бал має бути не менше 4, а студент повинен добре володіти іноземною мовою: англійською, французькою чи німецькою. В заяві потрібно вказати, чим хотів би займатися: рослинництвом чи тваринництвом.

Університет укладає договір про практику з фермерським господарством або громадською організацією. Студентів забезпечують харчуванням, житлом, іноді оплачують практику.

— Студенти витрачаються лише на дорогу. За роботу їм платять у середньому 300 євро, іноді наприкінці практики є можливість підробити за рахунок додаткових робочих годин, — пояснює Руслан Миколайович. — Головне, що мають можливість ознайомитися з сучасними технологіями, підучити мову, побачити світ. Торік після закордонної практики один студент на зароблені гроші відкрив власний бізнес. Почав вирощувати овочі за голландською технологією. Інший студент закінчує оснащувати свиноферму за данською технологією. Частину грошей на розвиток ферми йому дала фірма, де він стажувався.

На закордонну практику студенти їдуть із травня по вересень.

Вінницький фінансово-економічний університет

У фінансово-економічному університеті щороку на практику відправляють лише п’ятьох студентів. Їдуть до США.

— Проблема в тому, що студенти їздять за власні кошти, — каже ректор закладу Петро Білоконний. — Цього року це 1200 доларів. За роботу їм щомісяця платять 300 доларів. За півроку студенти повністю вертають дорогу, та ще й привозять із собою 600 доларів. Потім закордонні фірми запрошують їх працювати в українських філіях.

Вінницький національний технічний університет

У технічному університеті студенти їздять на закордонну практику за програмою ”Фулбрайт”.

— Потрібно дуже добре знати іноземну мову, там складний екзамен зі знанням і написанням технічних термінів, — пояснює викладач іноземної мови Галина Абрамова. — Цього року гранд отримав один студент. Торік їздив один викладач, але не більше як двоє людей на рік.

Для вдосконалення мови студенти можуть поїхати за програмою обміну, але потрібно взяти академвідпустку.

У вінницьких приватних вузах закордонної практики не організовують.

Для довідки:

8 нових спеціальностей запроваджує цього року аграрний університет. Серед них — ”Водні біоресурси та аквакультура”, ”Плодоовочівництво та виноградарство”, ”Харчові технології та інженерія”, ”Енергетика та енерготехнічні системи в АПК”.

Педуніверситет на багаторічні прохання охочих вводить ”Практичну психологію” та ”Дошкільну освіту”. Фінансово-економічний університет розпочинає навчати за фахом ”Інформаційна діяльність” та ”Фінанси і кредит”. Національний технічний університет запроваджує спеціальність ”Автоматизація і комп’ютерно-інтегровані технології”.


Переглядів: 4803
Поширень: 0