В рамках виконання проекту «Інформаційна кампанія «Прозорий вступ до ВНЗ-2010» 30 квітня 2010 року в м. Вінниці ГМ «Опора» за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду "Відродження" проводила круглий стіл «Особливості вступної кампанії 2010: переваги і недоліки» .

На заході були присутні представники Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти, управління освіти ВМР, дирекції шкіл, батьківських комітетів та громадських організацій.

Заступник директора ВРЦОЯО Людмила Марцева розповіла про особливості вступної кампанії 2010, а саме :

  • Право подавати сертифікат УЦОЯО, виданий у 2008, 2009.
  • Можливість вступу до ВНЗ із сертифікатом, кількість балів якого з непрофільних предметів нижче 124 балів, за умови, якщо кількість балів з профільних предметів становить не нижче 170 балів з кожного предмету
  • Регламентовано кількість ВНЗ і спеціальностей, куди вступник може подати заяву
  • Право абітурієнтам, які отримали повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше, брати участь у конкурсі за результатами ЗНО або за результатами вступних випробувань з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі при вступі на навчання без відриву від виробництва (тобто, на заочній формі навчання

Серед проблемних питань, які визначили учасники круглого столу, одне з провідних місць посідає методика врахування середнього балу атестату.

За словами директора ВРЦОЯО Геннадія Кузьменка у Польщі діє система оцінювання балами всього навчання у школі, а у нас пропонується оцінювати лише тільки підсумкові іспити. Ось ми і спостерігаємо в усіх школах криву успішності, коли в одинадцятому класі ця крива стрімко летить догори. . В Вінницькій області 10 років тому було не більше 150 медалістів , в минулому році – 2100 по області,а в цьому році - може вирости до 3-х тисяч».

Коновалова Світлана (Батьківський комітет ЗОШ № 26):
«Як можна порівнювати 8 балів з іноземної мови чи математики в спеціалізованих школах і класах , і в звичайних школах? Багато учнів переходять в сільські школи, щоб мати кращий атестат».
Більшість батьків занепокоєні тим, що правила вступу до ВНЗ можуть змінюватись залежно від політичної ситуації в країні, навіть в середині навчального року.

Дем’яненко Віктор (Батьківський комітет ЗОШ № 26):
«Потрібні чіткі правила вступу на початку навчального року. Адже витрачається багато часу та зусиль на підготовку за профільними предметами – зміна правил вступу та введення додаткових іспитів в середині навчального року призводить до стресових ситуацій».

В цілому, учасники круглого столу погодились, що ЗНО забезпечує належний рівень об’єктивності оцінки знань абітурієнтів та значно знижує прояви корупції в освіті


Переглядів: 2463
Поширень: 0