Показники захворюваності на туберкульоз з 2007 по 2010 роки мають хвилеподібний характер. Протягом першого півріччя 2010 року захворюваність зросла на 10%, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року. Однак, в півтора рази зменшилась захворюваність позалегеневим туберкульозом.

Серед захворілих на туберкульоз переважно люди двох вікових груп: 18 - 30 років та 31-40 років, тобто працездатне населення. Останнім часом питома вага вікової групи 18-30 років зменшилась на 13,8%, а 31-40 років - зросла на 7,5%.

«Проблемою залишається виявлення дитячого туберкульозу, - розповідає начальник управління охорони здоров\'я міської ради Тамара Васильчук. - Встановити діагноз туберкульозу дітям без туберкулінових проб важко. Саме постановка реакцій Манту дає можливість обстежувати дитяче населення, призначати своєчасне профілактичне лікування, тим самим запобігати розвитку інфекції. Тому відмова батьків від проведення проб унеможливлює виявити схильність дитини до цієї хвороби. Як результат, відсоток обстежених дітей та підлітків за допомогою туберкулінових проб зменшився в порівнянні з першим півріччям 2009 року на 5,6%».

Досить важливим фактором у поширенні туберкульозу є епідемія ВІЛ/СНІДу. Понад 30 відсотків ВІЛ-інфікованих хворіє на туберкульоз, близько 40 відсотків з числа хворих на СНІД від нього помирає. Протягом першого півріччя по місту виявлено п\'ять таких хворих (в 2009 році було виявлено сім).

В Україні розроблена концепція нової Національної програми боротьби з туберкульозом, яка базується на DOTS-стратегії. З 1 січня 2007 року ця система працює і у Вінниці, в основу якої для діагностики покладено мікроскопічні дослідження мокроти в осіб з підозрою на туберкульоз.

Довідка
Туберкульоз - це інфекційне захворювання, збудник якого є мікобактерія туберкульозу і передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової при вдиханні пилу (аерозолю), в якому є мікобактерії. Кожен хворий на туберкульоз заражає до 20 здорових осіб, тому є небезпечним для оточуючих.

Туберкульоз на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, а й в усьому світі. Згідно світової статистики щорік в усьому світі від туберкульозу гине 2 мільйони людей. За оцінками ВООЗ в період між 2000 і 2020 роками, майже один мільярд людей буде інфіковано, 200 мільйонів захворіє та 35 мільйонів загине від туберкульозу, якщо контроль за епідемією не буде посилено. Ситуація з туберкульозом в Україні дуже складна - починаючи з 1995 року зареєстрована епідемія туберкульозу. З того часу вона невпинно прогресує та набуває загрозливих масштабів. Щороку від цієї хвороби помирає близько 11 тисяч хворих на туберкульоз, що становить більше 30 чоловік в день. Статистика свідчить про те, що в Україні щоденно реєструється 82 нових хворих на туберкульоз, а 30 хворих помирає. Туберкульоз є найчастішою причиною смерті від інфекційних захворювань. Загальна тривалість життя хворих на хронічні форми туберкульозу складає 3-7 років.

Профілактика туберкульозу складається з комплексу різних заходів. Розрізняють специфічну профілактику (щеплення та ревакцинацію), хіміопрофілактику, санітарну та соціальну профілактику туберкульозу.


Переглядів: 3156
Поширень: 0