Тестування вже обросло купою міфів та пліток: тести занадто складні, сертифікат можна купити за 300 доларів, у ЦОЯО (Центр оцінки якості освіти) стався витік інформації і тепер тести можна купити в магазині! Самі представники УЦОЯО спростовують всі ці плітки стверджуючи, що офіційного збірника тестів в продажі не існує, процес складання тестів та їх друк розроблено так, що жоден працівник центру не бачив повного переліку тестових питань, всі прізвища розробників тестів знаходяться у таємниці, а самі тести складені в рамках шкільної програми.

Як і кожне нововведення, зовнішнє незалежне оцінювання вже на початкових етапах впровадження зіштовхнулося з першими підводними каменями, набуло своїх прихильників і противників. Звичайно противників набагато більше, до них належать переважно налякані батьки, вчителі. Самі ж випускники досить спокійно сприймають перспективу тестування.

У 2008 році необхідною умовою вступу до ВНЗ України є участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Саме в такий спосіб держава планує позбутись корупційних схем в освітній системі та дозволити дітям вступити до омріяного університету на основі знань, не витрачаючи батьківських грошей. Тестування пройде з 22 квітня по 5 червня: з 11 предметів треба буде обрати два або три, що будуть профільними у ВНЗ, серед них тест з української мови та літератури є обов’язковим. Тести мають пройти усі, хто бажає отримати вищу освіту.

Національні меншини не постраждають
Всі представники національних меншин, хто під час реєстрації написали заяви, в день тестування отримають разом з українським зошитом ще один «зошит - словник», де всі тести будуть перекладені на мову, указану у заяві. Зараз УЦОЯО вже розроблено зошити на шести мовах (польська, румунська, молдовська, кримсько-татарська, російська та українська).

Відповідальний день: у потрібний день і час випускники прийдуть в одну із шкіл, зазначену у запрошенні, де їх за списками при наявності цих же запрошень і паспортів (довідка зі школи з фотографією учня та підписом директора і свідоцтво про народження) приймуть інструктори. Система розподілу учасників тестування, починаючи від вибору школи і закінчуючи місцем за партою в класі, комп’ютеризована і, на думку працівників УЦОЯО, дозволить розірвати ланцюг корупції та зруйнує принцип «брат - сват». В клас можна пронести лише паспорт і ручку, не забороняється взяти з собою пляшку води. Пакет з документами привезуть під охороною, відкриють при учасниках тестування. Діти отримають зошит з тестами і бланк відповідей, які зашифрують штрихкодами для збереження конфіденційності. Протокол із шифрами та прізвищами – в окремий конверт. Після написання тестів, роботи упаковують разом із протоколами у спеціальний пластиковий конверт у присутності учнів і спостерігачів. Потім пакети під охороною буде відвезено у районні центри незалежного тестування . За результатами тестування його учасники матимуть змогу вступити до ВНЗ на конкурсній основі без вступних іспитів.

Громадські спостерігачі
Весь процес проведення стандартизованого тестування проходитиме під пильним наглядом громадських спостерігачів, які вчасно зареєструються в регіональних центрах оцінювання якості освіти. Хто може бути спостерігачем? Представники НГО, батьківських комітетів, журналісти. До речі, в Вінницькій області громадський контроль за процесом ЗНО здійснюватимуть ряд громадських організацій, серед них ВМГО «Наше Поділля», яке вестиме спостереження за всіма пунктами тестування в м. Вінниці, а Громадянська мережа «Опора» та Комітет Виборців України планують охопити всі пункти тестування в Вінницькій області.


Переглядів: 3010
Поширень: 0