Зниження комп\'ютерного піратства в Україні на 10% за 4 роки збільшить ВВП Україна на 586 млн. доларів і дасть держбюджету додаткові 88 млн доларів у вигляді податкових надходжень.

Такі дані повідомили сьогодні аналітики агентства IDC.

Якщо ж піратство програмного забезпечення скоротити на 10% за 2 роки, то ВВП країни виросте на 755 млн. доларів, а податкові надходження - на 116 млн. доларів.

За даними "Microsoft Україна", рівень використання піратського ПЗ в Україні становить 85%. Тобто на 85 комп\'ютерах з 100 встановлені неліцензійні операційні системи.

"Вартість же всього неліцензійного ПЗ на українських комп\'ютерах Microsoft оцінює в 272 млн. доларів", - повідомив генеральний президент "Microsoft Україна" Дмитро Шимків.

Кожен третій продавець пропонує піратський софт

За даними Microsoft, 33% українських продавців персональних комп\'ютерів (магазини техніки і сервісні центри) пропонують покупцям встановити піратське ПЗ або ж відразу продають комп\'ютери з неліцензійними операційними системами.

У той же час рівень установки піратського софта на нові комп\'ютери в торгових точках знизився з 42% у вересні 2009 до 33% в березні 2010 р.

За даними дослідження Microsoft, яке проводилося в жовтні, найвищий рівень піратства у Вінниці (50%), Миколаєві та Одесі (по 48%).

Держава повинна показати приклад

В "Microsoft Україна" вважають, що для зниження рівня піратства України необхідні системні цілеспрямовані дії з боку держави.

"По-перше, держава повинна подавати приклад легального використання ПЗ. У даний момент ми ведемо переговори з урядом про терміни і вартість легалізації всього програмного забезпечення, використовуваного українськими чиновниками", - вважає Шимків.

По-друге, держава повинна підсилювати і розширювати кількість контролюючих органів, які борються з піратством.

По-третє, необхідна реалізація масштабних освітніх програм, завдяки яким люди будуть менше купувати піратський софт.


Переглядів: 4826
Поширень: 0