На зібранні зокрема йшлося про реформування медичної галузі в рамках пілотного проекту, в який увійшла Вінницька область. На нараді були присутні начальник управляння охорони здоров’я і курортів ОДА Лідія Діденко, її заступники Тетяна Бабій, Василь Паненко, Дмитро Білоус, Ірина Шевчук, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів Вінниччини.

Зараз стоїть питання про створення єдиної медичної мережі на території України. Так, у Вінницькій області реформа передбачає створення у районах центрів надання первинної медичної допомоги, які об’єднають інші структурні підрозділи – ФАПи, амбулаторії, дільничні лікарні. В кожному районі створюються районні відділи охорони здоров’я, фінансування центрів з першого січня 2011 року буде здійснюватися за рахунок районних бюджетів, причому фінансування буде здійснюватися за так званим принципом «першого кошика». Все рухоме майно лікувальних закладів на місцях рішенням сесій районних рад стає комунальною власністю районної ради.

Начальник управління охорони здоров’ям і курортів Вінницької ОДА Лідія Діденко наголосила, що реформа галузі є на сьогодні нагальною необхідністю, і направлена перш за все на те, щоб населення області мало доступ до отримання якісної медичної допомоги на місцях.

- Процес реформування – завжди непростий, і кожен сприймає його по-різному, - зауважила перший заступник начальника управління Тетяна Бабій, - проте Україна вибрала розвиток первинної ланки медичної допомоги на основі засад сімейної медицини і повинна рухатися у цьому напрямку. Проте, реформування в жодному разі не означає скорочення, - наголосила Тетяна Бабій. - Області важко утримувати таку розгалужену мережу медичних закладів первинної допомоги, тому шляхом реформи передбачається об’єднати і консолідувати кадрові і матеріальні ресурси задля покращення надання медичної допомоги. Всі кроки проведення реформи повинні бути виваженими і обдуманими. Потрібно провести цю реформу згідно потреб населення кожного населеного пункту. Управління охорони здоров’я і курортів дає районам свої настановчі напрямки проведення реформи, а керівники на місцях повинні представити своє бачення цих змін згідно реальних потреб конкретних населених пунктів.

Також на нараді йшлося про готовність області до епідемії грипу і ГРВІ. ЛПЗ області сьогодні мають в достатній кількості медичних препаратів для лікування грипу, індивідуальних засобів захисту (рукавичок, масок), дезрозчини. На 30 листопада епідемічний поріг в області ще не перетнуто. За кошти обласного бюджету було закуплено 2250 доз щеплювального матеріалу для щеплення декретованого населення, значні кошти для закупівлі вакцини виділили районні бюджети. На 30 листопада щеплення в області зробили 7773 особи (536 – а кошти підприємців, 768 – за власний кошт). 2205 ліжок в лікувальних установах області готові для перепрофілювання на випадок епідемії грипу.


Переглядів: 4015
Поширень: 0