У зв’язку із ухваленням Податкового кодексу, втратив чинність Закон України „Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів”.

Замість цього податку з 1 січня введено акцизні збори на пальне, які підвищують вартість літра бензину та дизелю на 15-50 копійок. Чим більше їздиш і користуєшся дорогами, тим більше платиш відповідно.

Нібито справедливо, якби не один момент. Частина транспортного податку надходила муніципалітетам, які й займаються ремонтом доріг у містах. А от акцизний збір тепер повністю адмініструється в Києві й використовуватиметься розпорядником, швидше за все, лише на дороги державного значення. Принаймі, механізму його перерозподілу з врахуванням місцевих потреб досі немає.

Таким чином бюджет Вінниці на 2011 рік, затверджений 14 січня на 3-тій позачерговій сесії міської ради, за словами міського голови Володимира Гройсмана, недорахувався 15 млн грн. Розмову з цього приводу очільник міста мав із віце-прем"єр-міністром України Борисом Колєсніковим під час його візиту до Вінниці 13 січня. Віце-прем"єр-міністр обіцяв посприяти чим швидшому вирішенню цієї дилеми, але очевидно чекати цих змін слід не раніше наступного року, зважаючи на дорожні потреби Євро-2012.

Наразі ж у Вінниці цього року планується розпочати капітальний ремонт другорядних доріг міста, продовжувати відновлення тротуарів та прибудинкових територій. Загалом на ці цілі в бюджеті закладено 20 млн. грн.


Переглядів: 3059
Поширень: 0