Таке скорочення пов’язане зі зменшенням, у порівнянні з 2010 роком, чисельності випускників старшої школи на 142,6 тис. осіб (42,1 %), та основної школи – на 83,3 тис. осіб (14,8 %).

начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Ігор ІвасюкПро це на прес-конференції заявив начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Ігор Івасюк.

Серед новацій вступної кампанії 2011 року – надання вступникам можливості подавати заяви на вступ до ВНЗ в електронному вигляді. З цією метою у Міністерстві освіти і науки створена робоча група, яка займається розробкою програмного комплексу «Електронний вступ до ВНЗ України». Експлуатація системи розпочнеться з 1 березня 2011 року.

Головний освітянин області звернув також увагу і на порядок завершення навчального року.

Так, навчальні заняття у 1-10 класах завершуються 26 травня, в 11 класах – 18 травня. А вже 27 травня у школах відлунає останній дзвоник.

З 31 травня по 18 червня дев’ятикласники складатимуть державну підсумкову атестацію. ДПА проводитиметься з п’яти предметів: української мови, математики, географії, біології, а також іноземної мови чи іншого гуманітарного предмета за вибором навчального закладу.

Випускники 11-х класів проходитимуть атестацію з 20 по 26 травня у письмовій формі:

20 травняукраїнська мова (переказ, обов’язково);
23 травняісторія України або математика (обов’язково для учнів, які навчалися у класах універсального профілю) або профільного предмета (для учнів, які навчалися у класах з профільним навчанням);
26 травняпредмет за вибором.

Цьогоріч для окремої категорії випускників передбачені пільги під час складання ДПА. «Переможці ІІІ та учасники ІV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад, а також переможці ІІ та учасники ІІІ етапів Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук, звільняються від атестації з предметів, з яких вони стали переможцями або ж які є базовими для оцінювання навчальних досягнень учнів під час конкурсу. у додаток до свідоцтва або атестата виставляються річна та атестаційна оцінки з цих предметів – 12 балів», - зазначив Ігор Дмитрович.

З 1 січня по 28 лютого 2011 року триває реєстрація абітурієнтів для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні.

Цього року оформити заяву-реєстраційну картку на участь у ЗНО можна звернувшись до пункту реєстрації, або зробити це самостійно, скориставшись Програмою створення заяви-реєстраційної картки особи, яка бажає пройти зовнішнє незалежне оцінювання в 2011 році, розробленою в Українському центрі оцінювання якості освіти та розміщеною на його офіційному веб-сайті, а також на сайті Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти.

В регіоні визначено 4 пункти реєстрації: у м. Вінниця, Могилів-Подільському, Тульчині та Гайсині, які розпочали свою роботу з 4 січня 2011 року. На сайті Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти вказано також перелік Інтернет-салонів області, в яких можна зареєструватись на ЗНО-2011.

Тестування розпочнеться з 2 червня і триватиме до 24 червня. У 2011 році ЗНО проводитиметься з дев’яти предметів. Загальна кількість навчальних дисциплін, вибраних абітурієнтом для складання тестів, не повинна перевищувати п’яти.

Начальник управління підсумував також роботу галузі у 2010 році, вказавши серед основних освітянських здобутків досягнення учнівської молоді. Так, область серед кращих регіонів за результатами олімпіадного руху – 25 перемог у ІV етапі Всеукраїнських предметних олімпіад, 7 призерів конкурсу-захисту Малої академії наук загальнодержавного рівня.

Учень 10-го класу школи-ліцею № 7 м. Вінниці Олександр Колісніченко у вересні 2010 року посів ІІІ місце на Міжнародній олімпіаді з географії у Джакарті (Індонезія). Йому призначена стипендія Президента України.

В області реалізується 6 освітянських програм. У минулому році на їх виконання з обласного та місцевих бюджетів виділено 3,3 млн. грн. Лише у рамках обласної Програми «Обдарована молодь на 2008 – 2012 роки» на заохочення талановитих дітей та їхніх наставників використано у 2010 році більше 530 тис. гривень з обласного бюджету, а переможцю конкурсу «Учитель року» вручена обласна премія у розмірі 10 тис. грн.

У 2010 році капітально відремонтовано 308 освітніх закладів. З цією метою витрачено понад 29 млн. грн. Проведено поточні ремонти на загальну суму 22,1 млн. грн. За рахунок коштів державного бюджету минулого року профінансовано будівництво Томашпільської СЗШ І-ІІІ ст. (1296 учн. м.) на суму 3,6 млн. грн. та Соснівецьої СЗШ І-ІІІ ст. Шаргородського району (384 учн. м.) – на 5,5 млн. грн.

Триває робота з розширення мережі дошкільних навчальних закладів. За оперативними даними, протягом 2010 року в області відновлено роботу 10 дитячих садочків. «Разом з тим, кількість загальноосвітніх шкіл скоротилася з 1 вересня 2010 року на 18, а учнівський контингент зменшився на 9 тис. школярів. Сьогодні на Вінниччині функціонує 973 школи, де навчається біля 160 тис. учнів. Тому продовжується робота з оптимізації шкільної мережі, створення шкільних округів, забезпечення належного підвозу учасників навчально-виховного процесу до місць навчання», - підкреслив Ігор Івасюк.

У рамках реалізації програми «Шкільний автобус» за рахунок місцевих бюджетів у 2010 році закуплено 10 транспортних засобів, ще 4 автобуси для регіону профінансовано із державного бюджету.


Переглядів: 3527
Поширень: 0