5 лютого Управлінням МНС України у Вінницькій області спільно із органами рибоохорони та Вінницької обласної державної телерадіокомпанії проведено рейд місцями масової ловлі риби.

МНСники рятували рибалок на льоду пам’ятками, покищо

На вихідні крига Південного Бугу просто всіяна зимовими рибалками, хоча різке потепління зробило її вже не такою товстою та міцною, а подекуди (під мостами) лід взагалі відсутній. Співпраця згаданих відомств мала на меті профілактику надзвичайних подій на льоду, а також перевірку дотримання рибалками правил ловлі риби.

Перед тим, як розпочати рейд, трохи довелося поспостерігати, як люди невиправдано ризикують, у пошуках кльову наближаючись до бетонних опор мосту по самому краю льоду. Через мегафони працівники МНС ледве переконали недбалих рибалок повернутися на безпечне місце.

Переїхавши від староміського мосту до київського, ми вирушили до найближчої групи рибалок. Виходити на кригу, товщиною 5-7 сантиметрів, яка місцями потріскує під ногами, а також вкрита кількасантиметровим шаром води, справа не з приємних. Але нас почали підбадьорювати. Ті, хто має вже чималий досвід зимової риболовлі, налаштований більш оптимістично. Мовляв, сміливіше панове, тут нас багато.

Цікаво, що риба майже не клює і все це більше схоже на клуб вихідного дня. Найкраще дозвілля – на свіжому повітрі. Монотонні звуки свердління лунок. Зосереджені на сторожках вудок чоловіки, подекуди із запахом не завжди благородних напоїв. Дітвора, яка побачивши людей у формі, тікає подалі, думаючи, що може бути оштрафованою за прогулянки кригою.

Виконуючи кожен свій напрямок профілактики, учасники рейду обійшли всіх рибалок, вручивши їм пам’ятки із правилами, як слід поводитися на льоду, аби не провалитися. Усі співбесідники із розумінням поставилися до вимог перевіряючих. Дехто клав листівку у кишеню одразу, на словах і наочно демонструючи знання правил. Інші все ретельно перечитували до кінця й просили дещо роз’яснити. Приємно, що порушників правил рибної ловлі цього разу виявлено не було.

Результати проведеного рятувальниками та працівниками рибоохорони рейду, впевнений, не забаряться. Той хто хоче чути, обов’язково почує. А це, можливо, десятки врятованих життів, та дбайливе ставлення громадян до природного середовища.

Слід зазначити, що такі спільні рейди у подальшому проводитимуться систематично – як у Вінниці (на Південному Бузі та Вишенському озері), так і на інших водоймищах області.


Переглядів: 4171
Поширень: 0