Із січня у вінницькому експертно-криміналістичному центрі на вул. Василя Порика працює ДНК-лабораторія. Протягом місяця там зробили 15 аналізів зі встановлення батьківства.

Обслуговуємо Хмельницьку, Житомирську, Кіровоградську, Тернопільську та Одеську області, — розповідає начальник сектору біологічних досліджень 38-річний Олександр Любченко. — У першу чергу встановлюємо особи злочинців. Для експертизи достатньо волосини, краплини слини чи крові.

Щоб зробити ДНК-аналіз на встановлення батьківства, потрібно записатися за тел. 0(432) 51-52-32. На територію лабораторії вільного доступу немає.

Якщо чоловік бажає встановити батьківство, він має прийти сюди з дитиною і дружиною. На місці пише заяву, ми беремо кров на аналіз із пальця в батька і в дитини, — Олександр Любченко показує пробірки із зразками. Кожна підписана. — Якщо дитина боїться цієї процедури, можна просто послинити ватну паличку. Хоча кров дає достовірніший результат.

Коштує встановлення батьківства 5–6 тис. грн. Результати відправляють поштою на адресу замовника.

Це робимо для того, щоб уникати на місці скандалів і розборок, — додає Любченко. — Наша експертиза має юридичну силу в суді. Далі вже люди самі вирішують — судитися чи розбігатися. Приблизно половина аналізів не підтверджує батьківства тої людини, яка зверталася. Приходять частіше з маленькими дітьми. Але був випадок, що 31-річний чоловік робив аналіз, щоб отримати спадщину.

У січні вінничани приводили на експертизу дітей від 2 до 8 років.

Учора подзвонив чоловік. Сказав, що не впевнений, що то його справжній онук. Хлопцю 18 років, а дід не хоче давати спадок. Зазвичай ми не питаємо причини встановлення батьківства. Батьки дітей до 18 років роблять ДНК-аналіз, щоб не платити аліменти, старших 18 — щоб не давати наслєдство. Буває, родина живе нормально, а потім чоловік жінку застав на гарячому. Починає сумніватися щодо дітей. Найчастіше батьківство встановлюють при розлученні.

Любченко показує апарат, на якому проводять аналіз:

Запускаємо його двічі-тричі на тиждень, коли назбираємо певну кількість замовлень. Тому результат потрібно чекати тиждень-два.

Вінницька лабораторія стала шостою в Україні, де можна встановити батьківство.

На відкриття лабораторії витратили 1 млн 600 тис. грн. Щомісяця купують реактивів на 70–80 тис. грн.


Переглядів: 25181
Поширень: 0