Якщо у 2008 році було зафіксовано більше сотні підліткових вагітностей, то у минулому році їх поменшало майже на 25%. Окрім цього, кількість абортів серед дівчат підліткового віку знизилась наполовину. Медики міста пов’язують таку позитивну тенденцію в тому числі й з роботою кваліфікованих спеціалістів закладу «Клініка, дружня до молоді», яка працює на базі міської дитячої поліклініки №2.

Починаючи із грудня 2009 року, молодь та підлітки обласного центру мають можливість скористатися послугами клініки та безкоштовно, анонімно і конфіденційно отримати консультації підліткового лікаря, гінеколога, дерматолога, уролога, психолога та юриста. Крім того, тут можна пройти обстеження на ВІЛ та інші інфекції, що передаються статевим шляхом, отримати кваліфіковану пораду стосовно сучасних ефективних методів запобігання небажаній вагітності та безпеки у статевих стосунків.

Головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги управління охорони здоров’я Вінницької міської ради Людмила Саєнко повідомила, що лише у минулому році до «Клініки, дружньої до молоді» звернулось майже 8 тисяч підлітків. «Найбільше звернень (88%) стосувалось консультувань з питань профілактики ВІЛ/СНІДУ, проблем сексуальних відносин в підлітковому віці, методів запобігання небажаній вагітності, - говорить Людмила Саєнко – Також підліткам надавалися консультації з питань вагітності, проблем психічного здоров’я, правових та інших питань. Крім того, понад тисячу підлітків скористались телефоном довіри, який діє у клініці».

За час роботи клініки питома вага вагітностей, які закінчилися пологами, а не абортами, зросла з 50% до 71%. На думку медиків, це також свідчить про покращення роботи щодо збереження репродуктивного здоров’я дівчат.

За словами Людмили Саєнко, серед завдань, які стоять перед «Клінікою, дружньої до молоді» у подальшому залишається питання зниження захворюваності серед підлітків на інфекції, які передаються статевим шляхом; зменшення кількості небажаних вагітностей; розширення спектру надання послуг, особливо профілактичного характеру. Також у найближчій перспективі планується залучати якомога більшу кількість підлітків до обстеження у клініці, аби зберегти їхнє здоров’я; проводити бесіди та лекції, тренінги та семінари та навчати волонтерів, які б пропагували здоровий спосіб життя серед молоді та піклування про власне здоров’я.

Отримати фахову консультацію або ж лікувально-профілактичну допомогу молодь та підлітки можуть з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 години за адресою м. Вінниця, вул. 50-річчя Перемоги,49, або ж за телефоном 27-33-85.


Переглядів: 3213
Поширень: 0