Торговельний центр «Метро Кеш Енд Кері» є об’єктом із масовим перебуванням людей. Тому і для адміністрації закладу, і для бійців оперативно-рятувальної служби вкрай важливою є безпека відвідувачів. Це засвідчили пожежно-тактичні навчання, які пройшли вранці 18 квітня в обласному центрі.

У Вінниці вчилися гасити пожежу в Метро

За планом спільних навчань, один із працівників «Метро», який помітив «загорання» в адміністративній частині павільйону, негайно повідомив про це службу «101» та адміністрацію торгового центру. Відповідальний за пожежну безпеку працівник розбив скло та натиснув кнопку оповіщувача. Гучномовці повідомили про позаштатну ситуацію – розпочалася евакуація персоналу та відвідувачів закладу. Організовано та злагоджено за кілька хвилин усі опинилися в безпечному місці. Добровільна пожежна дружина з числа працівників торговельного центру одразу приступила до гасіння вогню первинними засобами: в хід пішли вогнегасники та пожежні крани.

Тим часом почала прибувати техніка пожежно-рятувальних частин УМНС України у Вінницькій області. До ліквідації умовної пожежі було залучено всі підрозділи обласного центру. Взяли участь у навчаннях також усі інші екстрені служби – швидкої медичної допомоги, міліції та ДАІ. Керівники штабу пожежогасіння, задіяли понад півсотні пожежників-рятувальників та десять одиниць техніки. Все було як у реальних ситуаціях – і бойове розгортання, і включення в апарати захисту дихання, і підйом по пожежних драбинах на дах споруди. За словами заступника начальника УМНС з питань оперативного реагування та цивільного захисту підполковника служби цивільного захисту Юрія Терентьєва, дії рятувальників, як і персоналу торговельного центру, були правильними та чіткими, а відтак заслуговують на високу оцінку.

У Вінниці вчилися гасити пожежу в Метро

Зазвичай наслідки пожеж у торговельних центрах є трагічними. Як показує статистика, 60-70 відсотків усіх випадків загорань виникає у торгових залах. Великий об\'єм будівлі створює умови для швидкого розповсюдження вогню. Продукти згорання моментально заповнюють весь простір павільйонів та всі підсобні приміщення. У таких випадках температура підвищується до межі, небезпечної для життя людей. Якщо димові люки зачинені або відсутні, вогонь протягом 5-10 хвилин може розповсюдитись по всій площі споруди й охопити весь об\'єм торговельного центру. Цьому сприяє також наявність великої кількості горючих матеріалів і постійно існуючі в торгових залах повітряні потоки.

Провідний інженер ТОВ «Метро Кеш Енд Кері» м.Вінниці Володимир Кархардин зазначив, що спільні навчання служби «101» та персоналу закладу є надзвичайно корисними, адже є ряд питань, які працівники торговельного закладу не можуть відпрацювати самостійно. Час, витрачений на навчання, звичайно коштує грошей та зусиль, однак тільки у взаємодії і злагодженості полягає кінцевий результат навчання – гарантування безпеки працюючих та відвідувачів закладу.


Переглядів: 7309
Поширень: 0