Наприкінці минулого року розпочався процес реорганізації та відновлення клубів за місцем проживання. Планується, що клуби при ЖЕКах, у яких за радянських часів молодь та діти займались художньою та творчою діяльністю, спортом, навчалися у різноманітних гуртках тощо будуть відкриті для підростаючого покоління вже з початку нового навчального року.

З початку квітня у місті розпочав роботу комунальний заклад Центр підліткових клубів за місцем проживання, який працюватиме за напрямком позашкільного навчання та виховання дітей і молоді. Розміщуватиметься він у приміщенні колишнього клубу «Факел» на Соборній. На сьогоднішній день у Центрі проводяться ремонтні роботи по заміні сантехніки та дверей і підключення до системи опалення.

Клуби для профільної роботи з молоддю за місцем проживання будуть поєднувати різні сучасні напрямки мистецтва та виховання. Головною умовою існування таких клубів є створення для дітей та молоді необхідних умов для організації цікавого та корисного дозвілля.

Зараз у клубах, які знаходяться на базі мало не кожного ЖЕКу міста, проводиться робота щодо припинення договорів оренди із приватними фірмами, які винаймали приміщення бувших клубів за місцем проживання. Левова частка цих будівель сьогодні знаходиться у занедбаному стані, проте у вже вивільнених від орендарів приміщеннях тривають ремонтні роботи, які планують завершити до початку вересня.

Дітям та молоді, які бажатимуть відвідувати оновлені клуби, пропонуватимуть на вибір гуртки активного туризму, краєзнавчі гуртки, гуртки творчої роботи з молоддю, літературні гуртки та багато інших напрямків дозвілля та позашкільного навчання підлітків.

З першого серпня поточного року будуть введені посади керівників гуртків із офіційною заробітною платою, яка визначена чинним законодавством України. «Керівниками таких гуртків можуть бути випускники педагогічних закладів освіти, педагоги-організатори, тобто люди, які мають певний досвід роботи по організації позашкільного навчання для підлітків, - говорить начальник відділу у справах молоді та туризму Вінницької міської ради Руслан Анфілов. – Претенденти на ці посади готують необхідну програму, подають її на розгляд конкурсній комісії і після її затвердження можуть приступати до роботи із підлітками. Основна вимога до майбутніх керівників – якісна та цікава програма. На сьогоднішній день у нас вже існує 14 підліткових клубів за місцем проживання, які знаходяться у різних районах міста»

За словами Руслана Анфілова, навчання у таких гуртках для підлітків буде безкоштовним. Крім того, сама молодь буде визначати рівень цікавості та доцільності напрямку програми у гуртках, тим самим покращуючи роботу клубів за місцем проживання та обираючи для себе напрямки дозвілля. На сьогоднішній день працівниками Центру вже розроблено багато різноманітних програм для роботи гуртків, і зараз проводиться їхня апробація та тестування.
 


Переглядів: 4677
Поширень: 0