В День Європи вінниччани дізнались більше про волонтерство та європейські цінності21 травня в рамках святкування Дня Європи-2011 на площі біля ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва діяв європейський квартал та вуличне дійство «Відкрий Європу через волонтерство». Захід відбувся у загальноукраїнському форматі „Я поділяю європейські цінності”, що проходив у цей день в 18 містах України під егідою Мережі центрів європейської інформації України за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду „Відродження”. Метою європейського кварталу та вуличної вистави було покращення рівня поінформованості вінничан про волонтерство, зміст європейських цінностей та привернення уваги до них.

Головним елементом святкування була інтерактивна вулична вистава «Відкрий Європу через волонтерство» з промоцією волонтерства та європейських цінностей, адже 2011 рік в Європейському Союзі оголошено Європейським роком волонтерства. Актори - учні ЗОШ №16 м. Вінниці показали як мільйони людей на планеті добровільно роблять добро. У виставі молодшим гостям свята були нагадані права і свободи, які вказані в конвенції про права дитини і належать кожній дитині, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови і віросповідування. Бажаючі взяли участь в інтерактивній правовій грі з героями казок по статтях конвенції. До дітей прийшли телеграми від казкових героїв. Вгадавши назву казки, або казкових героїв і пригадавши, які ж права дітей порушені в цих ситуаціях, молодші гості свята отримували призи з європейською символікою.

Вінниччани та гості міста мали можливість відвідати інформаційні пункти «Про ЄС», «Європейські мови», «Освіта в Європі», що підготовлені за інформаційної підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, побачити флешмоб «Верховенство права», який показали волонтери – учні ЗОШ №16 м. Вінниці, прослухати музичні номери від студентів та професіоналів, аудіоекскурсію „Вінниця – місто європейських цінностей”  від центру європейської інформації у м. Вінниця та ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва, отримати тематичні інформаційні матеріали.

В День Європи вінниччани дізнались більше про волонтерство та європейські цінностіСвоє бачення європейських цінностей молоді вінниччани презентували під відкритим небом у конкурсі малюнку на полотні «Я поділяю європейські цінності», переможцями якого стали:

  • 1 місце - шкільний європейський клуб „Мандрівник” СЗШ з поглибленим вивченням іноземних мов - гуманітарна гімназія №1 ім. М.І. Пирогова м. Вінниці;
  • 2 місце – команда „Компанія” СЗШ I-II ступенів - ліцей № 7 м. Вінниці;
  • 3 місце – збірна команда „Сусіди” СЗШ №26 м. Вінниці.

Народний театр-студія «Сьоме небо» Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова презентував фішку міста – М. Пирогова, показавши виставу Валентини Сторожук «Безсмертя Пирогова», яка проголошує такі європейські цінності, як верховенство права, права людини та збереження історичної, культурної та національної спадщини.

На завершення святкування були підведені підсумки обласного творчого конкурсу на тематику європейських цінностей серед шкільної молоді, що проводився центром європейської інформації у м. Вінниця протягом квітня-травня:

  • 1 місце: робота „Україна поділяє європейські цінності”, Муравко Ольга, 15р., ЗОШ №22 м. Вінниця.
  • 2 місце: робота „Я поділяю європейські цінності”, Кутасевич Аліна, 15р., ЗОШ №33 м. Вінниця.
  • 3 місце: робота „Наш курс – об’єднана Європа. Приєднуйтесь!”, Мигидюк Назар, 10р., СЗШ №4 м. Гайсин

Переможці конкурсу отримали призи – книги про Європу та Україну від Мережі центрів європейської інформації України.

Сергій Порошенко, президент європейського клубу „EUROшколяр” СЗОШ №4 м. Гайсин зазначив, що дуже сподобалася така інтерактивна форма святкування Дня Європи: „Ми здалеку приїхали на святкування і дуже раді, що не тільки можемо подивитися, але й взяти участь в іграх, конкурсах, інтерактивних виставах, покращити свої знання про права дитини. Надзвичайно цікавим була фішка міста – М. Пирогов та вистава про його здобутки для суспільства”.

Організатором святкування Дня Європи-2011 у м. Вінниця під егідою Мережі центрів європейської інформації України виступили центр європейської інформації у м. Вінниця та ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва. Партнери в проведенні заходів:

  • Вінницький регіональний центр інформації „Креатив”;
  • Народний театр-студія «Сьоме небо» Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова;
  • ЗОШ №16 м. Вінниці;
  • Волонтери Єропейської Волонтерської Служби програми ЄС „Молодь в дії”;
  • Управління культури та туризму Вінницької обласної державної адміністрації;
  • Асоціація бібліотек Вінниччини.


 


Переглядів: 4545
Поширень: 0