2 червня Державтоінспекція Вінниччини взялась виховувати пішоходів. Інспектори працювали, щоб привчити пішоходів дотримуватися правил переходу проїжджої частини дороги, тобто, цінувати та берегти власне здоров’я та життя. До профілактичних заходів спонукали самі пішоходи. Справа в тому, що згідно аналітичних висновків переважна більшість автопригод в області стається за участю пішоходів і, здебільшого, за їх же вини. Про це переконливо запевнила статистика аварійності за 2011 рік. Кількість ДТП за участі пішоходів зросла на 17 відсотків. З початку цього року під колесами автомобілів загинули шістнадцять чоловік, 58 осіб з травмами різного ступеня важкості госпіталізовані до лікарень. З числа травмованих – 13 дітей до 16 років. Кількість правопорушень з боку пішоходів невпинно росте, чому сприяють лояльність законодавства та ряд інших факторів. Кожен здатен знайти причину, аби виправдати власну помилку, якщо можна це так назвати. Нехтування правилами особистої безпеки під час переходу проїжджої частини дороги досить часто закінчується не тільки власною розплатою, а й служить негативним зразком, що в подальшому може вплинути на здоров’я чи, борони боже, життя дитини. Після проведеного опитування серед дітей, які стали учасниками ДТП, переважна більшість з них вказала на те, що вони вчинили так само, як і дорослі. І як, з’ясувалося, усі потерпілі діти знають правила переходу вулиці, втім, як і дорослі.

Щоб запобігти зростанню дорожньо-транспортного травматизму начальник Державтоінспекції Вінницької області полковник міліції Павло Солоненко запропонував провести ряд профілактичних заходів та заохочувальних акцій.

- Профілактичні заходи будуть проводитись щотижня, - запевнив Павло Дмитрович. – Ми будемо робити все можливе, щоб привчити пішоходів дотримуватися правил дорожнього руху. Від цього залежить їх життя. Інспектори ДАІ зупиняють порушників та ввічливо вказують пішоходам як вони мають переходити проїзну частину дороги, а потім запрошують до автобуса, де вони переглядають спеціально підготовлений відеофільм, змонтований на оперативних відеозйомках з місць автопригод. Видовище не з легких, проте повчальне. Кожен з правопорушників після перегляду зарікся дотримуватися правил безпечного переходу проїжджої частини. Наше законодавство, на жаль, недосконале, тому нам легше провести бесіду з пішоходами, ніж долати ті труднощі зі складанням протоколів про адмінправопорушення. Врешті, навіть стягнутий штраф у розмірі 51 грн. не здатен дисциплінувати пішохода краще, ніж добре слово інспектора. Крім того, наразі розробляємо, узгоджуємо з Вінницькими підприємствами та організаціями різні заохочувальні акції для пішоходів, які взяли за правило дотримуватися ПДР. Будемо також вдячні за гарні пропозиції й від самих учасників дорожнього руху. Усі співробітники Державтоінспекції усвідомлюють важливість цих заходів, але, передусім, потрібно, щоб і самі пішоходи усвідомлювали необхідність дотримання правил особистої безпеки. Тоді робота дасть гарний результат. В роз’ясненні мети проведення цих заходів нам допомагають засоби масової інформації, які взяли безпосередню участь у відпрацюванні. За їх допомогою люди зможуть побачити себе з боку, усвідомити чужі помилки, щоб не навчатися на власних.

Відпрацювання проводиться в місцях концентрації ДТП обласного центру. Правопорушників виявилось чимало.


Переглядів: 2841
Поширень: 0