Її ліквідували протягом доби. Працівники обслуговуючого підприємства серед можливих версій пожежі не виключають підпал. Звернення щодо перевірки цієї версії вже передано у відповідні органи. Окрім цього, вивчається питання про можливість облаштування полігону системами відеонагляду для запобігання подібним ситуаціям у подальшому.

Загоряння на стадницькому полігоні твердих побутових відходів сталося приблизно о 19-й годині 31 травня. Працівники КУП «Ековін», які після завершення робочого дня пішли перевдягатись, побачили вогонь на одному з відвалів. За п\'ять хвилин полум\'я охопило близька 100 м2 площі полігону. Для ліквідації пожежі одразу ж було задіяно 4 одиниці спецтехніки, яка розгортала відходи (аби вогонь не перекидався далі) та пересипали ґрунтом ділянку, охоплену полум\'ям. Працювали всю ніч і вогонь вдалося вгамувати. А вже на ранок почали додатково завозити землю. Ця робота тривала протягом всього дня - на територію сміттєзвалища було ввезено більше тисячі тон ґрунту для пересипки. Окрім того, додатково залучили три поливальні машини. Надвечір 1 червня ділянка, де сталася пожежа, вже не горіла, а тліла. Але роботи продовжувались цілодобово. На сьогоднішній день на тліючу частину полігону було вивезено близько шести тисяч тон землі.

На думку адміністрації підприємства, яке обслуговує територію полігону, пожежа сталась не випадково: якби мало місце самозагоряння, то вогонь за такий короткий проміжок часу не зміг би швидко розповсюдитись. Окрім цього, ділянка сміттєзвалища, яка спалахнула, розташована неподалік лісу. Ці та інші чинники дозволяють припускати, що причиною загорання є саме підпал.

З 2007 року, коли розпочалась системна робота по наведенню ладу на полігоні та поступовому закриттю (відкачування фільтрату та пересипка території), там була зафіксована фактично одна серйозна пожежа. З того часу полігон не горів. Саме через це керівництво КУП «Ековін» 1 червня офіційно звернулось до правоохоронних органів щодо перевірки версії про підпал території Стадницького сміттєзвалища. Окрім того, Вінницький міський голова Володимир Гройсман доручив вивчити питання щодо можливості обладнати територію полігону системами відеонагляду.

 


Переглядів: 3062
Поширень: 0