Органи влади та податкової служби Вінниччини активно працюють у напрямку наповнення місцевих бюджетів.

Один з найпопулярніших лозунгів за радянських часів „Земля – наше багатство” для нашого регіону, враховуючи його сільськогосподарський напрямок, має особливе значення. Сьогодні земля є ще й вагомим резервом наповнення місцевих скарбниць. Саме на цьому неодноразово акцентував увагу підлеглих голова ДПА у Вінницькій області Олександр Вітрук під час проведення робочих нарад.

З січня місяця з метою розширення бази оподаткування та здійснення контролю за повнотою нарахування та сплати податків до бюджету, податківці області проводять операцію „Урожай”, ініційовану ДПС України. Основне завдання операції - повна інвентаризація земель, встановлення правомірності користування пільгами в оподаткуванні сільськогосподарських виробників. Проведена робота дала змогу виявити ряд суттєвих недоліків та порушень і вивести Вінниччину у лідери за темпами приросту земельних платежів. Так, якщо за січень-травень 2010 року ці надходження становили близько 74 млн. грн, то у нинішньому році за аналогічний період цей показник збільшився майже до 87 млн. грн. Загальні надходження зросли більше, ніж на 12 мільйонів гривень.

Втім, не всі резерви ще задіяні. „Серед чинників, які призводять до суттєвих втрат бюджету, - зазначає головний податківець області, - невідповідність договорів оренди нормам Податкового кодексу та закону „Про оренду землі”. Зокрема, йдеться про значне заниження ставок орендної плати, що призводить до колосальних втрат з плати за землю та податку на доходи фізичних осіб”. І вкрай важливою стала повна підтримка в даному напрямку позицій органів ДПС владними структурами області.

Додаткові гроші, «зариті» для місцевих бюджетів, на прикладі Козятинського району „відшуковували” днями керівники обласної влади, силових та фінансових структур, начальники головних управлінь ОДА, голови райдержадміністрацій, райрад, під час наради у м. Козятин. І тут владні структури були одноголосні: якщо розпорядники земель переглянуть договори оренди та збільшать ставку орендної плати хоча б до законодавчо мінімальної, місцеві бюджети доотримають значні, так необхідні кошти. Приміром, - як повідомив під час виступу заступник голови ОДА Володимир Барецький, - збільшення орендної плати за землі державної власності в районі з 3% до 10% відсотків (згідно з Податковим кодексом дозволяється до 12%) забезпечить додаткові надходження до бюджету району у розмірі 170 тисяч гривень. А у разі приведення орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення до середньообласного рівня, надходження до бюджетів сільських, селищних рад зростуть більш, ніж на 360 тисяч гривень.

Підбиваючи підсумки, голова облдержадміністрації Микола Джига закликав очільників місцевих рад та райдержадміністрацій припинити гальмування динамічного процесу наповнення місцевих бюджетів та переглянути розмір орендної плати, аби запровадити рівні умови для суб’єктів господарювання, що працюють в одній галузі, та ліквідувати дисбаланс у ставках.

Відділ громадських зв‘язків ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 2677
Поширень: 0