65% аварій відбувається через алкогольне чи наркотичне сп\'яніння водіїв20 липня 2011 року у приміщенні Вінницького обласного управління у справах преси та інформації пройшла прес-конференція з інформування громадськості проведення медичних оглядів водіїв автотранспортних засобів, які перебували в стані алкогольного чи наркотичного сп\'яніння.

В прес-конференції взяли участь:

Слободянюк Дмитро – лікар-нарколог Вінницького наркологічного диспансеру «Соціотерапія».
Мотичко Володимир – підполковник міліції, начальник сектору профілактичної роботи управління ДАІ Вінницької області.

На прес-конференції обговорювалися питання про стан виявлення водіїв автотранспортних засобів у стані алкогольного та наркотичного сп\'яніння в м. Вінниці з початку поточного року.

Як зазначив представник наркологічного диспансеру, Дмитро Слободянюк, останнім часом зросла кількість водіїв виявлених у наркотичному сп\'янінні, що не може не турбувати громадськість, адже серед оглянутих водіїв зустрічались водії маршрутних транспортних засобів та водії таксі. Враховуючи останні прикрі події в м.Вінниця, це викликає страх про можливу кількість потенційних жертв на дорогах міста. Адже за офіційними всеукраїнськими статистичними даними 65% дорожньо-транспортних пригод трапляється з вини водіїв, які перебували в стані алкогольного чи наркотичного сп\'яніння або ж соматичних захворювань водіїв (цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи, епілепсія, бронхіальна астма і т.д.), а лише 2% пригод з вини несправності транспортних засобів. Тому виникає необхідність збереження періодичних медичних оглядів водіїв при користуванні автотранспортними засобами та проведення перед та післярейсових оглядів перевізників.

За останні місяці в рази збільшилась кількість водіїв в наркотичному сп\'янінні, наприклад, якщо у травні таких водіїв було всього 3, то у червні – 23, а за 19 днів поточного місяця – 18 випадків. Активно долучились до виявлення таких водіїв інспектори дорожньо-патрульної служби, які надають експрес-системи для визначення якісного складу наркотиків, так як в наркодиспансері вони є, але не в достатній кількості.

Слід наголосити, що останньою інстанцію, яка встановлює чи водій транспортного засобу тверезий – є наркологічний диспансер, тому згідно спільного наказу МОЗУ та МВСУ від 09.09.2009 №400/666 водій має право відмовити інспектору у проходженні експрес-експертизи на місці та пройти освічення у наркодиспансері не пізніше ніж за дві години після зупинки інспектором.

лікар-нарколог Дмитро Слободянюк


Переглядів: 3586
Поширень: 0