За ухвалення в цілому відповідного законопроекту № 8507 проголосували 257 депутатів при мінімально необхідних 226.

Передбачено, що до документів, котрі засвідчують особистість і підтверджують громадянство України, належать паспортна картка, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвідчення громадянина України.

Бланки документів є предметом суворої звітності, виготовляються відповідно до вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) і повинні мати ступінь захисту, яка унеможливить їх підробку.

Бланки документів з імплантованими безконтактними електронними носіями інформації для внесення біометричної та іншої інформації про особу мають бути виконані багатокомпонентною захисною печаткою, яка містить символ електронного документа, інформацію про підприємство, на якому був виготовлений бланк документа, зображення малого державного герба України.

Для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації в безконтактний електронний носій інформації, оформлення та видача таких документів здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом міністрів для даної категорії осіб.

Документи, видані до набуття чинності цього закону, крім водійських посвідчень, дійсні до закінчення терміну їх дії і не підлягають обов\'язковій заміні.

При цьому водійські посвідчення, видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади СРСР, припиняють свою дію з 1 січня 2014 року, а паспортні картки в обов\'язковому порядку отримуються громадянами, народженими після 31 грудня 2011 року.

Паспортна картка оформляється всім особам, починаючи від народження і незалежно від віку, на 10 років, виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його оприлюднення.

Після прийняття законопроекту в цілому голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що Україна виконала практично всі законодавчі вимоги Європейського Союзу, необхідні для лібералізації візового режиму України з ЄС, пишуть "Українські Новини".

Нагадаємо, впровадження біометричних паспортів є зобов\'язанням України, прийняте в рамках плану дій щодо введення безвізового режиму з ЄС.

На початку вересня у Ради відбулися акції протесту віруючих, які виступили проти введення біометричних документів.


Переглядів: 2584
Поширень: 0