Кабмін готує проект постанови, за яким дні хвороби працівнику оплачуватимуть в розмірі 80% від його середньої зарплати, незалежно від стажу (це не торкнеться тих, хто вже має страхстаж понад 8 років: вони, як і раніше, отримають при хворобі 100% середнього заробітку, а ось нинішній молоді в майбутньому вже не оплатять 100%)

Нагадаємо, зараз тим, у кого страховий стаж менше 5 років, оплачують при хворобі 60% середньої зарплати, з страхстажем 5-8 років можна розраховувати на 80%, понад 8 років - на 100%, пише Сегодня.

Як роз\'яснила топ-менеджер великого холдингу Валентина Федорова, за законом перші п\'ять днів хвороби працівника оплачує роботодавець, тому новий порядок, з одного боку, їм вигідний - платити в цілому доведеться менше. Адже більшість співробітників хворіють 3-5 днів, тобто основні виплати лягають на підприємство, яке і так відраховує в Фонд соцстрахування до 35% від зарплати працівника.

У той же час Федорова побоюється, що в перші 3-5 років виплати, навпаки, зростуть, тому що треба буде платити за лікарняним всім 80% (а комусь і 100%), і лише через роки, коли вийдуть на пенсію частина нинішніх "100%-ників", роботодавці дійсно почнуть економити.

У прес-службі Мінсоцполітики нам сказали, що поки неясно, коли проект винесуть на Кабмін. А голова Федерації профспілок України нардеп Василь Хара, вважає, що зміни звужують права громадян, тому навряд чи їх приймуть.


Переглядів: 2749
Поширень: 0