Держава надає фінансову підтримку діяльності громадських організацій, лише минулого року на ці цілі було виділено 450 мільйонів гривень. Однак проконтролювати, чи справді такі кошти використані за призначенням, не просто, адже більша їх частина розподілялась без конкурсу.

Наразі цей процес не тільки стане набагато прозорішим, а й самі представники громадських організацій зможуть контролювати, як витрачаються гроші, виділені на фінансування проектів-переможців конкурсного відбору. Кабінет Міністрів ініціював зміну процедури відбору проектів і розподілення коштів – 14 жовтня 2011 року було ухвалено урядову постанову про затвердження порядку проведення конкурсу по визначенню програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями й творчими спілками, для виконання (реалізації) яких надається державна фінансова підтримка.

Чи не найголовнішим нововведенням стало те, що державна фінансова підтримка громадських організацій буде розподілятися через процедуру конкурсу. Документом встановлюються єдині для конкурсів процедури проведення, інформація про відкриття конкурсу розміщуватиметься на сайті «Громадянське суспільство і влада». Зазначатиметься конкретний перелік документів та форм, які необхідно подати для участі у конкурсі, визначено перелік критеріїв, відповідно до яких будуть оцінюватися заявки. Переможцем стане той, хто отримає найбільшу суму балів

Аби забезпечити прозорість проведення конкурсу, виписано, що керівники та члени керівних органів організації, яка подала заявку на участь у конкурсі, не можуть бути членами конкурсної комісії. Якщо ж такий факт виявиться після перемоги на конкурсі, рішення про визначення переможця анулюватиметься.

Орган виконавчої влади укладає з переможцем договір, яким бере на себе обов‘язок профінансувати проект. Водночас витрачання бюджетних коштів суворо контролюватиметься. Якщо з‘ясується, що заявлених результатів не досягнуто, комісія може ухвалити рішення про повернення грошей. До речі, не менше половини складу цього колегіального органу повинні становити саме недержавні службовці, тобто представники громадськості самі контролюватимуть правильність витрачання бюджетних грошей на підтримку діяльності громадських організацій.


Переглядів: 3051
Поширень: 0